Se întoarce foaia! Armele cu care românii vor să-i cucerească pe urmașii sultanilor

Se întoarce foaia! Armele cu care românii vor să-i cucerească pe urmașii sultanilor

După valoarea schimburilor comerciale, Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi al cincilea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, după Germania, Italia, Franţa şi Ungaria.

Potrivit statisticii turce, România este, la rândul ei, unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, în perioada de referinţă fiind pe locul 12 la export şi pe locul 15 la import. Balanța s-ar putea înclina în favoarea producătorilor români în perioada următoare, în condițiile în care se fac eforturi pentru comercializarea mai multor tipuri de produse românești în Turcia. Spre exemplu, nouă companii româneşti reprezintă, pentru prima oară, România la Automechanika Istanbul, târg internaţional de componente auto, dotări pentru service şi staţii de alimentare cu combustibil, IT pentru domeniul auto, servicii şi tuning, care se va desfăşura în perioada 10 - 13 aprilie, potrivit Agerpres.

Standul românesc din Hala 3 are o suprafaţă de 90 de metri pătraţi şi în cadrul său expun opt companii naţionale, în timp ce a noua companie are stand propriu. Este vorba despre Conex Distribution, iar firmele care cu participare colectivă sunt: Mefin Sinaia, Componente Auto, Euro Sandow, Total Diesel, Aeromold, IUS Braşov, B&J Trading şi Ada Computers.

Anul trecut, târgul Automechanika Istanbul a reunit peste 1.245 de expozanţi, numărul vizitatorilor apropiindu-se de 44.000. Suprafaţa totală de expunere a fost de 27.688 de metri pătraţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt domeniu de interes este reluarea exporturilor de oi și capre către Turcia, după ce acest stat a închis granițele pentru crescătorii din România, ca urmare a apariției focarelor de scrapie în 2002.

„Am redeschis piața din Turcia, care a fost blocată din 2002, ca urmare a focarelor de scrapie. Experții turci vor vizita fermele de carantină din județele declarate de Organizația Mondială a Sănătății Animalelor libere de scrapie. După ce vom parcurge pașii tehnici, vom putea relua exporturile, care însemnau enorm pentru crescătorii români, pentru că anual plecau circa două milioane de capete, înainte de 2002. Toți crescătorii de ovine au așteptat reluarea exporturilor. Din nefericire, nu se pot relua exporturile decât din 19 județe, dar încercăm ca anul acesta să declarăm toată țara liberă de scrapie. Spre exemplu, Sibiul, cunoscut ca un județ cu foarte mulți crescători de ovine, nu este liber de scrapie, deci de acolo nu se pot exporta ovine vii”, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, într-un interviu acordat recent EVZ.

Dealtfel, la nivel de asociații de producători au început deja negocierile în vederea semnării contractelor comerciale cu partenerii turci.

Relații tradiționale

După scăderea semnificativă înregistrată în anul 2009, cauzată de criza financiară internatională, începând cu 2010, schimburile comerciale bilaterale, şi în special exportul, au înregistrat o evoluţie ascendentă, potrivit statisticilor oficiale. În 2011, schimburile comerciale bilaterale au crescut cu 10,54% faţă de 2010, exportul cu 11,31%, iar importul cu 9,39%. Creşterea mai accelerată a exportului, faţă de import, a condus la realizarea unui sold pozitiv al balanţei comerciale în favoarea României, în valoare de 855,1 milioane de euro.

La 31 martie 2012, erau înregistrate în România 12.803 societăţi comerciale cu capital turc, din care 294 înregistrate în primul trimestru din 2012, cu o valoare a capitalului social subscris de 399,5 de milioane de euro, reprezentând 1,29% din totalul capitalului subscris de investitorii străini în România. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă al investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, respectiv locul 3 după numărul de societăţi înregistrate în România, în perioada 1991 – 31 martie 2012.

Principalele domenii în care au investit firmele turceşti sunt bănci şi asigurări, precum şi industriile alimentară, electronică, textilă, fabricarea de rulmenţi, centre comerciale, hoteluri, construcţii rezidenţiale şi clădiri pentru birouri.