Se schimbă fața învățământului românesc! Un curs online de gândire critică a avut 20.000 de studenţi din toată lumea

Se schimbă fața învățământului românesc! Un curs online de gândire critică a avut 20.000 de studenţi din toată lumea

Cursul online de gândire critică ţinut de Radu Atanasiu, profesor de Critical Thinking la Maastricht School of Management Romania, a avut la prima difuzare 20.000 de studenţi din întreaga lume, din care aproximativ 4.000 din România. Acest succes i-a determinat pe cei de la iversity (platforma germană unde se difuzează cursul) să îl reia mai curând decât era planificat iniţial. În momentul de faţă este în plină desfăşurare a doua iteraţie (vă mai puteţi înscrie dacă doriţi, e gratuit) şi o a treia este plănuită pentru toamna aceasta.

Cursurile universitare online gratuite de tip MOOC (Massive Online Open Course – Curs Masiv Online Deschis) sunt fenomenul educativ cu cea mai accelerată creştere în ultimii ani. De la apariţia lor în 2011-2012, platforme precum Coursera în Statele Unite sau iversity în Europa (Germania) oferă gratuit sute de cursuri către milioane de studenţi, schimbând sub ochii noştri modelul învăţământului universitar. Oricine poate, cu o conexiune la internet, să participe gratuit la un curs ţinut de profesori de la Princeton, Stanford sau University of Vienna, pe teme din cele mai variate, de la psihologie socială la muzică clasică şi de la arhitectură la gamification. Principalul vehicul sunt filmuleţe scurte, de 7-12 minute, grupate în capitole care se activează câte unul pe săptămână, însoţite de quiz-uri, teme pentru acasă, forum de întrebări şi răspunsuri, totul urmat la final de o diplomă de participare.

România face pionierat în acest domeniu (cursul ţinut de Radu Atanasiu pe iversity, cea mai importantă platformă europeană, este primul din Europa Centrală şi de Est, iar Maastricht School of Management Romania are deja în pregătire un al doilea curs), inclusiv prin folosirea componentei online în programul clasic de Executive MBA. „Noi aplicăm deja ceea ce se numeşte blended learning model, adică modelul îmbinat de învăţare. Masteranzii îşi iau conceptele fundamentale din cursul de pe iversity, pe care e obligatoriu să îl urmeze, apoi în clasă facem declinări practice în business ale acestor principii, dezbateri, analize şi exerciţii de argumentare.” spune Radu Atanasiu, titularul acestui curs.  Subiectul „gândire critică” nu este unul familiar românilor, şi nici măcar popoarelor latine, în schimb este parte importantă din programa de liceu şi universitate în lumea anglo-saxonă, unde ajută la înţelegerea mai bună a tuturor celorlalte materii. 

"La Cambridge sau la Oxford, spre exemplu, nu poţi intra la nicio specializare fără să susţii un examen de gândire critică. În România m-am lovit uneori de reticenţă din cauza interpretării greşite a cuvântului critic. Nu e vorba de a vorbi pe cineva de rău. E vorba să putem analiza orice tip de afirmaţie (de la declaraţia unui politician până la o reclamă comercială, de la o decizie judecătorească până la la o dispută în familie) cu nişte unelte clare şi să ne dăm seama daca o putem crede sau nu. Şi, foarte important, e vorba de să ne putem analiza propriile afirmaţii, de preferat înainte să ne iasă pe gură. Astfel putem lua decizii în mod raţional.  De asemenea, la gândire critică studiem viciile de argumentare în comunicare, cum ar fi întrebarea capcană Îţi mai baţi nevasta? Da sau nu?, la care nu trebuie niciodată să răspunzi direct, pentru că tot rău e. Şi erorile sistematice de comportament, cum ar fi aversiunea la pierdere, care prezice că o reducere a salariului cu 100 de lei te-ar supăra de 2,5 ori mai mult decât te-ar bucura o creştere a salariului cu aceeaşi sumă. Sau relativitatea preţurilor, care prezice că vom cheltui mult mai uşor 1000 de lei ca procent mic din ceva (scaune încălzite, 1% din valoarea maşinii noi) decât dacă ar fi cheltuială unică (o canapea). În fine, la gândire critică se studiază filozofia ştiinţei şi metoda prin care o ipoteză devine teorie şi apoi poate aparea în cărţi după ce a fost validată prin experimente”, a precizat Radu Atanasiu. Dacă sunteţi curioşi, cursul românesc de pe iversity.org este gratuit, are subtitrare în limba română, a început pe 18 mai şi durează până pe 12 iulie, dar poate fi vizionat un timp mai indelungat. Se numeşte Critical Thinking – Reason and Fair Play in Communication (Gândire ritică – raţiune şi fair play în comunicare) şi poate fi accesat aici https://iversity.org/en/courses/critical-thinking-reason-and-fair-play-in-communication-may-2015

Ne puteți urmări și pe Google News