Se schimbă harta Europei?! Adevăratul plan al lui Vladimir Putin, devoalat. Care este, de fapt, ținta liderului de la Kremlin

Se schimbă harta Europei?! Adevăratul plan al lui Vladimir Putin, devoalat. Care este, de fapt, ținta liderului de la Kremlin

Vladimir Putin intenționează să refacă fosta URSS. Dezvăluirea a fost făcut chiar de aliatul său, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko. Acesta a declarat că este convins și alte state din fosta URSS li se vor alătura.

Belarusul a rămas singurul aliat declarat al lui Rusiei lui Vladimir Putin și nu a renunțat la susținerea arătată Moscovei în ciuda sancțiunilor impuse de Occident. Potrivit unor rapoarte ale agenției de presă BelTA, din Belarus, Lukașenko și Putin ar vrea să creeze o uniune care să semene cu fosta URSS. Rapoartele nu au fost confirmate oficial de autorități.

Declarație șocantă

O declarație a președintelui din Belarus pare însă să susțină documentele. „Construim un singur stat al Uniunii pe noile principii pentru a ne asigura că interesele tuturor sunt respectate, că statele independente suverane, Belarus și Rusia, continuă să se dezvolte. Sunt sigur că această uniune va atrage și alte republici ale fostei Uniuni Sovietice”, a spus Lukașenko a spus în timpul unei întâlniri cu guvernatorul regiunii Voronej din Rusia, Aleksandr Gusev, la Minsk, joi,potrivit News Week.

Uniunea Sovietică a fost înființată în decembrie 1922 și în cele din urmă a cuprins 15 națiuni: Rusia, Ucraina, Georgia, Belarus, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Turkmenistan, Tadjikistan, Letonia, Lituania și Estonia. URSS s-a destrămat în 1991.

Ne puteți urmări și pe Google News

Susținere pentru Ucraina

Este greu de crezut însă că Rusia și Belarus vor reuși să atragă și alte state în uniunea dorită de ele. Majoritatea statelor din fosta URSS au condamnat invazia Rusiei în Ucraina. Patru lideri de stat au făcut declarații tranșante.

Președintele leton Egils Levits a condamnat invazia Rusiei încă de pe 24 februarie și a rămas vocal în sprijinul Ucrainei. El a făcut apeluri pe Twitter pentru ca Ucraina să fie admisă rapid în Uniunea Europeană.

Președintele lituanian, Gitanas Nausėda, a folosit și el Twitter pentru a condamna acțiunile Rusiei. „Condamn cu fermitate atacul militar al Rusiei împotriva Ucrainei. El pune în pericol milioane de oameni nevinovați și subminează bazele ordinii internaționale. Acum este sarcina Occidentului să răspundă în mod corespunzător! StandWithUkraine”, a scris el pe Twitter. El a cerut și sancțiuni dure împotriva Moscovei.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat imediat invazia drept „un act de război”, descriind atacul drept „încălcare flagrantă a dreptului internațional” și a suveranității teritoriale a Ucrainei. În plus Moldova a sprijinit refugiații din Ucraina.

Premierul Estoniei Kaja Kallas a catalogat acțiunea Rusiei drep crimă. „Condamn atacul militar pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Agresiunea este o crimă care necesită cea mai clară reacție internațională și un răspuns puternic. Suntem alături de Ucraina și poporul ucrainean la această oră întunecată. StandWithUkraine“, a scris premierul pe Twitter.