Se schimbă regulile privind darea în plată

Se schimbă regulile privind darea în plată

Cei care nu mai pot susţine plata ratelor la apartamentele luate prin credit bancar vor avea de îndeplinit condiţii mult mai dure atunci când vor vrea să cedeze imobilul băncii

După ce Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, la mijlocul lunii octombrie, că anumite prevederi din Legea dării în plată sunt neconstituţionale, la finele săptămânii trecute a apărut şi motivarea. Momentul este important pentru că deblochează cele peste 5.000 de procese aflate pe rolul instanţelor, care au fost suspendate anul trecut până la apariţia motivării.

Avocatul Adrian Cuculiş a explicat pentru EVZ care sunt consecinţele deciziei luate de Curtea Constituţională, care se poate aplica şi pe contractele încheiate înainte de 2011. El a explicat că datornicii nu vor mai putea invoca doar cursul valutar nefavorabil, ci vor trebui să facă dovada şi că starea lor financiară s-a înrăutăţit din diverse motive: decesul unui co-debitor, tăierea salariului, pierderea locului de muncă etc. „Se schimbă lucrurile de esenţă. Până acum, darea în plată se făcea în paşi simpli, dar CCR a completat legea şi a pus o condiţie: trebuie ca datornicii să facă dovada impreviziunii, ceea ce înseamnă că s-a majorat valoarea creditului din creşterea valutară, coroborat cu modificarea condiţiilor personale ale debitorului”, a spus avocatul Cuculiş.

Primul pas: reducerea ratelor

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, de acum fiecare debitor în parte va trebui să demonstreze instanţei de judecată deteriorarea condiţiei sale financiare. Avocatul a mai spus că decizia CCR conduce băncile la renegocierea contractelor, abia ulterior, ca ultim pas, poate avea loc darea în plată.

„Devalorizarea este o stare de impreviziune, care este cauzată de factori externi şi care nu a fost prevăzută în contract, deoarece nimeni nu ştia cât o să crească valutele. Ca atare, cei cu credite în euro sau franci elveţieni pot cere băncilor să renegocieze contractele, iar băncile sunt obligate să reechilibreze pres taţiile sau să închidă contractul. Băncile sunt obligate să renegocieze contractul, iar dacă nu se ajunge la o înţelegere, se dă în plată”, a explicat, la rândul său, deputatul Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii.

Efecte şi la contractele de leasing sau telefonie mobilă

Deputatul Daniel Zamfir a semnalat un aspect foarte important, şi anume că decizia CCR influenţează toate contractele care sunt raportate la cursul valutar. „Impactul este unul extraordinar pentru că vor fi afectate toate contractele, nu doar cele bancare. Pot fi orice fel de contracte: de utilităţi, cele de leasing sau de telefonie mobilă etc. Dacă sare mult euro, cei care au contracte de leasing sau de telefonie, în momentul în care se crează un dezechilibru contractual pot cere reechilibrarea prestaţiilor”, a explicat Zamfir, citat de Mediafax. De asemenea, în motivarea sa, CCR consideră că Legea privind darea în plată nu se poate aplica în cazul în care debitorii au fost deja executaţi silit şi imobilul care garantează creditul a fost deja vândut de către creditor.