Sebastian Ghiță, dezvăluiri despre corupție și industria IT

Sebastian Ghiță, dezvăluiri despre corupție și industria IT

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, deputatul Sebastian Ghiță acuză mai multe companii străine că au încheiat afaceri dubioase cu statul român și cere DNA să nu acționeze cu dublă măsură, doar împotriva oamenilor de afaceri români.

● „Vrei contracte? Păi, cotizezi la partid sau ajuți ministrul!”,

● „Dacă ești cu capital străin, atunci poți (...) să dai șpagă”

● „Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro”

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul Sebastian Ghița ofera mai multe exemple ale unor astfel de afaceri și spune ca este timpul sa se spuna deschis „câteva lucruri grave”. Parlamentarul, care a demisionat recent din PSD, explică mecanismul afacerii Microsoft și spune că „podul” Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) „geme” de computere inutile cumparate de la HP și afirma ca și Oracle a încercat sa încheie cu statul român o afacere de tipul Microsoft.

Parlamentarul susține că este groaznic să se creadă că doar românii sunt corupți

Sebastian Ghița susține ca banii din afacerea Microsoft „plecau” și spre partide. Iata cum explica deputatul, membru al comisiei de control a SRI, mecanismul afacerii Microsoft.

– Și unde nu e egală justiția? La Microsoft?

– Exact! știți ce ne-a vîndut Microsoft?

- Licențe

. – Nu. Asta se spune pe televiziuni. Nu ne-a vândut nici o licența! Pentru ca acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe.

- De unde?

– De la noi, eu eram în afacerea IT la jumatatea anilor 2000 și știu ce spun. La un moment dat, exista obligația ca toate firmele care vindeau calculatoare sa le vânda împreuna cu licențe. Pe care noi le cumparam, erau sub 100 de dolari, de la Microsoft. și atunci ce au facut americanii? Au zis ca vând Guvernului upgradarea, adica posibilitatea de a descarca îmbunatațirea softului.

- Adică ne dau versiunile ulterioare.

– Teoretic. Doar teoretic! Însa pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descarcate! Noi am cumparat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevarul! și de aici s-au luat șpagile pe care le vedem astazi la televizor.

„Să fluieri cu dublă măsură”

Sebastian Ghița mai arata catre doua firme din industria IT: HP și Oracle. Potrivit lui Ghița, Oracle doar a încercat sa vânda softuri care trebuiau upgradate, dar România a „evitat” aceasta afacere. În schimb, computerele cumparate de la HP zac nefolosite în podul CNAS.

- Ați spus că aveți și alte exemple.

– Oracle a vrut de curând sa faca același lucru. Ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro.

- Softuri de baze de date?

– Da. și acum venisera, dupa formula Microsoft, sa le cumparam upgradarea. Sa ne fure și Oracle o tura! Am reușit sa evitam asta! știți ca Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis ca-l fac multinaționalele, ca noi nu știm. Uite ca softul de la APIA, cu plați de un miliard de euro pentru România, l-a facut o firma româneasca, Siveco. La Casa de Sanatate l-a facut Teamnet. UTI a facut SEAP-ul. Nu suntem chiar ultimii oameni!”.

„Vom înlocui corupții noștri, cu corupții lor”

Ghița mai susține ca firma HP a livrat echipamente de sute de milioane de dolari la CNAS, dar acestea nu au fost folosite pentru a putea fi cumparate altele. „Asta, în sport se numește sa fluieri cu dubla masura! Este groaznic sa cred ca doar oamenii din România sunt corupți. Sa fim rezonabili, cine crede asta? Daca se va pastra aceasta dubla masura vom înlocui corupții noștri cu corupții lor!”, a comentat el afacerea HP.

Totuși, el relateaza și cazul unui antreprenor român din industria IT acuzat de corupție, Irina Socol, despre care spune ca a fost practic forțata sa faca afaceri dubioase. „Lui Socol i s-a spus: <>. Jocul acesta a fost generat de cei care conduc societatea. Ea s-a lasat angre nata în acest joc. și la sfârșit venim și o arestam pe Irina Socol, pe care am obligat-o sa scoata niște bani din firma ca sa hraneasca gurile astea hulpave care nu fac nimic”, a relatat parlamentarul.

DNA nu anchetează companii străine

Alte doua companii straine despre care Ghiță sugerează că au făcut afaceri dubioase în România sunt ENEL și compania germană care a construit Arena Națională. El se plânge ca, în zece ani, nu a vazut companiile straine controlate de DNA, ceea ce face ca firmele românești „aproape” sa fie scoase de pe piața. Iata cum relateaza deputatul situația de la ENEL și de la Arena Naionala:

-Dacă discutăm așa, și Stadionul Național a fost făcut de un consorțiu nemțesc.

– Și au dublat prețul și nimeni nu s-a sesizat, așa-i? Înca un exemplu. Când Enel a încarcat la factura consumatorii, DNA l-a ridicat pe directorul român. Oare directorul de deasupra, care este italian, nu știa nimic despre faptul ca firma lui își pacalea consumatorii? Oare el nu știe nimic nici despre faptul ca Enel importa utilaje ieftine din China, de la contoare pentru oameni la altele alea, de a ajuns sa aiba monopol cu niște chestii care nu satisfaceau nici standardele de pe vremea lui Nea Nicu?! Italianul s-a urcat în avion și a plecat la Roma. Nu știe nimic.

Sebastian Ghița insista pe faptul ca „daca se va pastra aceasta dubla masura vom înlocui corupții noștri cu corupții lor”. „Daca ești companie româneasca, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Daca ești cu capital strain, atunci poți sa faci caiete de sarcini, sa dai șpaga. și asta nu-mi place. Nu numai mie, e o îngrijorare generala. Vad ca Ambasada SUA a facut un concurs de caricaturi pe tema anticorupției. Mă gândesc să ne punem și noi, românii, în piept o insignă pe care să scrie: «Sunt corupt, dar mă tratez!». Serios, poate așa, daca ne uitam unul la altul, vedem ce greșim și ne facem bine”, a spus deputatul PSD.

Se retrage din comisia SRI

În interviul pentru Gazeta Sporturilor, publicat și pe blogul lui Cătălin Tolontan, tolo.ro, Sebastian Ghiță vorbește și despre relația sa cu SRI și neagă orice relație cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. „Vreau să spun doar atât: cei care spuneau că am protecție de la SRI, își doresc acum protecția de care se vede că mă bucur eu?!”, întreabă, retoric, deputatul independent, care anunță că vrea să se retragă din comisia parlamentară de control a SRI. La fel ca și Elena Udrea, el se plânge că prea mare parte din dosarele DNA se bazează pe denunțuri. „Dacă SRI și procurorii ar avea mijloace mai bune, poate că denunțurile ar reprezenta mai puțin din dosare”, spune el. În ceea ce privește media și sportul, Sebastian Ghiță își pregătește o retragere completă. „Încep să renunț. Asta fac cu echipa de baschet. Am negociat anul trecut cu Ringier ca ei să intre acționari la România TV și la site-uri. Numai că Ringier este, la rându-i, în negocieri cu Axel Springer și mai durează. Vom relua însă discuțiile după ce se clarifică ei”, a mai spus Ghiță, care declară că nu a mai făcut afaceri de la intrarea în Parlament.

Acuzat într-un dosar în care a fost arestat cumnatul lui Ponta

Procurorii DNA Ploiești au dispus, saptamâna trecuta, începerea urmaririi penale sub control judiciar fața de Sebastian Ghița și deputatul Vlad Cosma, sub aspectul savârșirii infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Fratele deputatului, luat și el în „vizorul” DNA

Totodata, fața de președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, s-a dispus începera urmaririi penale pentru savârșirea infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat și pentru folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

În același dosar, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, și omul de afaceri Vladimir Razvan Ciorba au fost arestați preventiv. DNA susține ca, în perioada 2011—2015, Iulian Herțanu — administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorba — administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL și CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL și Mihail Coman — administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecarii frauduloase a unui contract de lucrari finanțat preponderent din fonduri europene. Ei și-ar fi însușit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obșinute în cadrul proiectului cu finanțare europeana.

Si fratele lui Ghița este luat în „vizorul” DNA. Saptamâna trecuta, procurorii au facut percheziții la sediul SC 2K Telecom SRL, care aparține lui Alexandru Ghița, fratele deputatului. Acțiunile au făcut parte dintr-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu o licitație a Ministerului Educației Cercetării și Tineretului, din 2013, pentru proiectul „Internet în școala ta”, finan at integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, potrivit DNA. (Nicolae Oprea)