Secretul desenelor lui Nichita Stănescu

Secretul desenelor lui Nichita Stănescu

Vineri se împlinesc 84 de ani de la nașterea autorului „Elegiilor”, prilej pentru o expoziție deosebită, organizată de Galeria Romană în parteneriat cu Institutul Cultural Român

Poet inovator, care a schimbat limba română prin versuri de o extraordinară comlpexitate și frumusețe, Nichita Stănescu este păstrat în inimile prietenilor intimi ca un adevărat talisman. Tocmai de aceea, pe 31 martie, Nichita va fi omagiat un pic altfel, din postura de desenator, artă care l-a captivat pe poet și pe care a practicat-o într-un cerc restrâns. Depune mărturie Mircia Dumitrescu, sculptor și grafician care l-a cunoscut și l-a iubit pe Nichita necondiționat: „Țin minte cum venea la mine în atelier, mă urmărea cum lucrez, se minuna și de o simplă linie. Câteodată, punea ochii pe câte o lucrare și nu și-i mai dezlipea... Mi-a propus un târg: pentru fiecare sculptură sau desen de-ale mele, îmi scria, la schimb, câte o poezie. Dacă era o lucrare mai mare, îmi scria mai multe versuri. Când lua una mică, și poezia era pe măsură”.

33 de poezii cioplite în lemn

Mircia Dumitrescu a avut o idee strălucită după trecerea lui Nichita la cele veșnice: „Cum am strâns vreo 33 de poezii de la el, m-am gândit să le cioplesc în lemn. Așa s-a născut o carte de patru metri, carte care va fi expusă vineri, la Galeria Romană. Fiecare poem este însoțit de un desen de-al meu. Bine, nu v-am spus că și Nichita desena. Îi plăcea să creioneze, să schițeze... Am păstrat patru astfel de desene. Și ele vor fi expuse vineri, așa că puteți veni să le vedeți”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nichita azi” - originea cuvintelor

„Nichita azi” - aceste două cuvinte n-au fost alese întâmplător, ci sugerate de Mircia Dumitrescu, invitat special al evenimentului de la Galeria Romană. Povestioara care înnobilează titlul expoziției este savuroasă: „Este de notorietate faptul că Nichita obișnuia să dedice câte o poezie sau chiar mai multe prietenilor apropiați. Ba chiar și unor oameni pe care abia îi cunoscuse, dar care îl impresionau prin ceva anume. La un moment, mai precis în ultima parte a vieții, Nichita - care semna și data orice poem - a luat decizia de a autentifica într-un mod inedit micile opere lirice. Scria jos, în colțul foii respective, două cuvinte: Nichita azi. Pentru el, timpul avea deja alte semnificații. Așadar, să trăim, să trăim, să trăim clipa!”, ne îndeamnă academicianul Mircia Dumitrescu.

Patru academicieni la Galeria Romană

Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu Nr. 1) organizează vineri, 31 martie 2017, ora 19.00, un eveniment unic în peisajul cultural bucureștean al anului 2017: „Nichita Azi”, o evocare a extraordinarului poet român, chiar la aniversarea acestuia. În cadrul manifestării, Nichita Stănescu va fi elogiat de patru academicieni români: Eugen Simion, Adam Puslojic, Mircia Dumitrescu și Ion Caramitru. În paralel, va avea loc și vernisajul expoziției inedite de desen și gravură semnată Nichita Stănescu, Mircia Dumitrescu și Anastasia Stoiciu.