"Ședință furtunoasă" la CSM pe declaraţiile lui Băsescu în cazul lui Niţu. Ce spune șefa Curții Supreme

"Ședință furtunoasă" la  CSM pe  declaraţiile lui Băsescu în cazul lui Niţu. Ce spune șefa Curții Supreme

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii a început joi cu discuţii aprinse pe tema solicitării judecătorului Horaţius Dumbravă de a fi suplimentată ordinea de zi cu oportunitatea sesizării Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu la adresa procurorului general Tiberiu Niţu.

Înainte de începerea şedinţei, Dumbravă a cerut suplimentarea ordinii de zi cu acest aspect, însă şefa Instanţei Supreme, Livia Stanciu, s-a opus pe motiv că membrii CSM trebuie să cunoască din timp conţinutul unui material care urmează să fie discutat şi votat, potrivit Agerpres.

"Nu am nimic împotrivă dacă doriţi să ne întrunim în cursul zilei de mâine, din nou, în plenul CSM. (...) Cred că se impune ca lucrurile scrise de colegul nostru să fie lecturate, citite, analizate de fiecare dintre noi ca să nu dăm impresia, cum am văzut că s-a mai spus în spaţiul public despre diverse hotărâri ale judecătorilor că sunt doar confirmatori de acte de sesizare. Datorită acestui considerent, poziţia mea de astăzi este, şi nu numai de astăzi, poziţia viitoare, de a mă opune solicitărilor de suplimentare a ordinii de zi atâta timp cât într-un interval rezonabil de timp nu ne sunt aduse la cunoştinţă aceste materiale pentru a ne prezenta un punct de vedere argumentat", a afirmat Stanciu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune Dumbravă

 

În replică, Dumbravă s-a declarat surprins de poziţia preşedintelui ÎCCJ, arătând că afirmaţia lui Băsescu sună foarte simplu şi că suplimentări de acest gen au fost făcute şi cu privire la alţi politicieni.

"Eu nu cer să avem punct de vedere, să analizăm propoziţie cu propoziţie ce a spus unul sau altul dintre politicieni, ci să parcurgem acest traseu legal pe care îl prevede art. 74 alin. 1 din Legea 317/2004. De altfel, Comisia Europeană a spus de multe ori şi a şi lăudat anul acesta că a crescut capacitatea de reacţie a CSM, iar din acest punct de vedere cred că am putea avea şi noi o capacitate de reacţie mai rapidă la astfel de situaţii oarecum jenante pentru justiţie aduse de diverşi", a arătat Dumbravă.

Bordea a cerut echilibru

 

Judecătorul Adrian Bordea, fostul şef al CSM, a afirmat că este bine ca membrii să îşi păstreze echilibrul şi Consiliul să aibă reacţii eficiente, iar pe de altă parte trebuie să aibă o poziţie mai tranşantă legată de toate afirmaţiile făcute în public în legătură cu actul de justiţie. El a spus că solicitarea lui Dumbravă trebuie supusă la vot.

"Mi se pare într-adevăr că solicitarea este întemeiată, dar sub aspectul punerii pe ordinea de zi nu al punerii în orice condiţii şi votării unor materiale pe care trebuie să le citim cu două - trei minute înainte", a completat şefa ÎCCJ.

 

Aron: "Nu am avut până acum probleme deosebite"

În discuţii a intervenit şi judecătorul Mircea Aron, care a susţinut că au mai fost cereri de suplimentare a ordinii de zi în dimineaţa şedinţei. "Nu am avut până acum probleme deosebite. Dacă ar fi nevoie să mai stăm să ne gândim la chestiuni dacă este nevoie sau nu, asta se rezolvă dintr-o dată. Nu este foarte greu să lecturezi o jumătate de pagină şi să îţi dai seama despre ce este vorba. (...) Eu nu cred că trebuie să fim nervoşi în situaţia de astăzi şi trebuie să procedăm ca de obicei. (...) Este foarte bine ca acela care simte nevoia să spună ceva într-un plen, care simte nevoia să suplimentăm ordinea de zi, să dăm curs acestei propuneri, pentru că nimeni nu este mai presus unul de altul aici", a menţionat el.

 

Solicitarea lui Norel Popescu

 

Judecătorul Norel Popescu a subliniat că, în calitate de magistrat şi în principal de membru în CSM, are obligaţia legală de a urmări declaraţiile publice ale politicienilor care par a fi un atac la independenţa justiţiei. El a spus că se primesc pe mail aceste declaraţii din spaţiul public, arătând că declaraţia lui Băsescu din urmă cu trei zile nu s-a oprit acolo, ci fostul şef al statului a continuat afirmaţiile. "Cred că ar fi nimerit ca astăzi pe ordinea de zi să se suplimenteze pentru ca IJ să verifice nu numai declaraţia din 16 martie, ci şi pe cele din 17 martie şi ulterioare, care par a fi totuşi un atac la independenţă", a susţinut Popescu.

"Ce v-a împiedicat -, pentru că spuneţi că obligaţia membrilor este ca zilnic să primească informaţii şi este corect de la Biroul de informare publică de la CSM -, dacă declaraţiile au fost făcute, punctul de început, în urmă cu trei zile, să întocmiţi un material, (...) să îl puneţi la dispoziţia celorlalţi membri CSM, care pe lângă activitatea din plen mai au alte zeci de activităţi, (...) astfel încât din eleganţă, din respect, să ia cunoştinţă din timp de conţinutul unor astfel de materiale?", a întrebat Stanciu, precizând totodată că nu a cerut blocarea discutării acestei situaţii.

Norel Popescu a răspuns că a crezut că se vor opri aceste declaraţii.

Preşedintele CSM, Marius Tudose, a mărturisit că nu se aştepta la o şedinţă "furtunoasă" şi că luni, când a citit materialul, a considerat că este o chestiune de apărare a reputaţiei şi ţine de atributul demnităţii persoanei respective şi nu neapărat să "sară CSM". Tudose a adăugat că această problemă cu suplimentarea poate fi decisă de fiecare, cum a fost şi până în acest moment.

  • El l-a întrebat pe procurorul general al României, Tiberiu Niţu, dacă are vreo poziţie şi dacă a considerat că prin acele declaraţii i-a afectat independenţa. Şeful Ministerului Public a cerut doar să îi fie permis să obţină discul cu înregistrarea şedinţei.

Declarațiile lui Traian Băsescu

 

Fostul preşedinte Traian Băsescu anunţa, la începutul săptămânii, că se va prezenta miercuri în faţa procurorilor pentru a fi audiat în calitate de suspect în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea îl acuză de ameninţare şi şantaj. "Am calitatea de suspect. Mi-au transmis o scrisoare prin care am aflat că sunt suspect. E cam la fel cum e Niţu (Tiberiu Niţu - n.r.), numai că eu sunt suspect că am făcut o declaraţie, iar Niţu e suspect că a împuşcat oameni la Revoluţie, că a tras procurorul general. Era în trupele de Securitate şi el scrie în declaraţia lui că li s-a spus să tragă spre Dorobanţi unde se mişcau terorişti şi el, probabil, că a împuşcat câţiva terorişti, ce să facă?", a afirmat Băsescu.