Liderii USD au decis să nu adopte un nou program de guvernare și să aștepte decizia CCR

Liderii USD au decis să nu adopte un nou program de guvernare și să aștepte decizia CCR

Liderii USD s-au întâlnit, la Palatul Victoria, pentru a-și stabili strategia în contextul în care președintele Traian Băsescu a cerut, pe lângă noul guvern, și un nou program de guvernare. La discuții a participat și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru mediafax.ro, că la ședință s-a stabilit să fie aşteptată decizia pe care o va lua CCR în urma sesizării PDL privind hotărârea de marţi a Parlamentului privind învestirea guvernului.

  • Contestația pe tema noului Guvern, pe masa CCR. Ce urmează
Hunor a precizat că noul guvern nu-și va asuma răspunderea pe un program de guvernare, soluția propusă de președintele Traian Băsescu pentru deblocarea situației.

"Am analizat cu premierul Ponta situaţia creată de preşedinte şi de votul Parlamentului. În acest moment există o sesizare la CCR formulată de PDL privind neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului, iar vineri aceasta va fi dezbătută. Trebuie să aşteptăm o decizie a CCR. În acest moment nu se poate asuma răspunderea pe programul de guvernare, pentru că sunt câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, există hotărârea Parlamentului care din punctul nostru de vedere este validă şi constituţională, există o structură a Guvernului cu miniştri desemnaţi şi votaţi. Guvernul în funcţie, Guvernul vechi nu are cum să se angajeze în faţa Parlamentului cu un program de guvernare pentru un alt guvern, care urmează să fie învestit. Este o situaţie care ar crea un precedent periculos şi ar fi o asumare foarte vulnerabilă din punct de vedere juridic şi constituţional. Cea mai bună soluţie este să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale", a spus Kelemen.    Traian Băsescu cere program de guvernare Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că "cea mai rapidă soluţie", pe care i-a şi propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.

Preşedintele a precizat că a discutat marţi cu premierul Victor Ponta. "Sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, soluţia constituţională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament", a Premierul Victor Ponta, a anunţat  aseară că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, dar că nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate şi că va avea miercuri o nouă discuţie cu şeful statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mers la Palatul Cotroceni după ce, marţi, Parlamentul a adoptat prin vot secret cu bile (346 voturi "pentru", 191 "împotrivă"), proiectul de Hotărâre privind modificarea structurii şi compoziţiei politice a Guvernului.

Anterior, Ponta afirmase, după votul din Parlament, că speră ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu şi că este dispus ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.

El a precizat că este dispus inclusiv să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat. CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu: Soluția cea mai rapida este adoptarea mâine în Guvern a noului program, apoi asumarea răspunderii în Parlament
  • Elena Udrea: Parlamentul, coadă de topor pentru Victor Ponta. PMP va ataca guvernul la CCR
  • PDL se alătură PMP pentru contestarea la CCR a Guvernului Ponta III
  • Ponta a fost la Cotroceni ca să discute cu Băsescu despre învestirea noului Guvern
  • Ce nu s-a văzut la televizor de la învestirea guvernului