Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a reclamat presiuni, inclusiv din partea Parlamentului

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a reclamat presiuni, inclusiv din partea Parlamentului

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi a declarat că în primii ani la conducerea instituţiei a resimţit presiuni, inclusiv sub forma respingerii în Parlament a cererilor de arestare în unele cazuri de corupţie.

„În primii 3 ani, am văzut de foarte multe ori presiuni directe sau indirecte, presiuni exercitate prin declaraţii publice date de persoane care deţin funcţii importante, am văzut presiuni prin încercarea de a modifica legea, chiar şi respingerea cererilor de arestare în Parlament o putem considera o forma de presiune”, a declarat procurorul şef al DNA, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTv.

Laura Codruţa Kovesi s-a arătat nemulţumită de faptul că DNA nu primeşte o motivare scrisă în cazurile în care Parlamentul respinge cererea de arestare a unui deputat sau a unui senator.

Şefa DNA  susţine că, din perspectiva instituţiei pe care o conduce, ar fi nevoie de o modificare legislativă pentru ca persoanele care au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu îşi mai poată exercita funcţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am spus de mai multe ori că ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau funcţia în care au comis fapte de corupţie”, a spus Kovesi.

Acesta a arătat că au existat situaţii în care persoane aflate în funcţii importante au fost condamnate definitiv, însă nu şi-au pierdut funcţiile, dând exemplul unor parlamentari.

„Am văzut de foarte multe ori situaţii în care persoane care au deţinut funcţii importante au fost condamnate definitiv şi cu toate acestea şi-au păstrat poziţia. Au fost parlamentari, spre exemplu, care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi cu toate acestea au continuat să fie parlamentari, nu şi-au pierdut funcţia, au continuat să meargă în Parlament, să voteze legi, să primească salariu”, a declarat Kovesi.