PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Social

EXCLUSIV EVZ. Poliţiştii datornici, păsuiţi de bănci printr-un ordin al MAI. Bancherii: "Trebuie luat fiecare caz în parte"

Autor: | | 107 Comentarii | 2355 Vizualizari
traian_igas
Măsură fără precedent la Interne. Potrivit unor surse din cadrul IPJ Bihor, în următoarele trei sau chiar patru luni, poliţiştii ar putea fi păsuiţi de plata ratelor la bancă. "Se duc tratative cu reprezentanţii băncilor încă din luna septembrie şi s-a făcut deja o înţelegere verbală cu aceştia", a declarat pentru EVZ comisarul Ioana Indrieş, din cadrul Biroului de presă al Inspectoratului de Poliţie Bihor.

Şefii inspectoratelor judeţene de poliţie sunt obligaţi, prin ordin al ministrului Traian Igaş, să meargă să negocieze cu reprezentanţii instituţiilor bancare reeşalonarea ori refinanţarea creditelor subalternilor. Aşa au transmis, astăzi, oficiali ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Liderii sindicali susţin, însă, că aceasta a fost una dintre revendicările poliţiştilor care au protestat în Capitală pe 24 septembrie.

Oficialii MAI au precizat că "la propunerea inspectorului general al Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a dispus astăzi, 05.10.2010, întreprinderea unor demersuri urgente care să vină în sprijinul poliţiştilor ce au contractat împrumuturi bancare". "În acest sens, şefii inspectoratelor judeţene de poliţie vor lua legătura cu reprezentanţii filialelor bancare, pentru a identifica soluţii referitoare la reevaluarea costurilor totale ale creditelor, amânarea sau reducerea frecvenţei plăţilor (rate şi dobânzi aferente creditului), ori reeşalonarea sau refinanţarea creditelor în raport cu veniturile actuale ale poliţiştilor şi în concordanţă cu reglementările interne ale băncilor", au explicat aceştia. Şefii inspectoratelor judeţene de poliţie au termen până vineri, 8 octombrie, să transmită Inspectoratului General al Poliţiei rezultatele negocierilor. Sindicatele: Măsura e una dintre revendicările noastre Marin Gruia, liderul Sindicatului Poliţiştilor, spune că obligaţia şefilor de la inspectoratele de poliţie de a renegocia contractele de creditare ale subalternilor cu băncile este de fapt una dintre revendicările lor, trimise ministerului acum două săptămâni, înainte de mitingul din faţa Palatului Cotroceni, din 24 septembrie. "Aceasta este una dintre revendicările noastre. Am cerut ca renegocierea creditelor angajaţilor din sistem să fie făcută de instituţie, să se discute cu băncile instituţional, nu ca persoane fizice. Una e să mă duc eu, ca o persoană oarecare, şi alta e să ne reprezinte instituţia", explică liderul sindical, care adaugă faptul că măsura a fost prezentată ministerului încă de pe 15-16 septembrie, când era în funcţie Vasile Blaga. "Acum, după protest, probabil au văzut că se îngroaşă gluma, s-au speriat şi au zis să ţină seama de revendicările noastre. Oricum, trebuia făcut de mai demult, noi am cerut măsura aceasta încă din iulie, când s-au redus salariile cu 25%, pentru a mai atenua din tăieri", mai spune Gruia. Liderul sindical spune însă că iniţiativa ministerului nu-i mulţumeşte şi că nu renunţă la protestele anunţate, mai ales că nu au fost încă primiţi la negocieri de noul ministru de interne. Şeful Poliţiei: "Doi şefi de inspectorate au negociat deja cu băncile"
Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a declarat pentru Evenimentul Zilei că şefii a două inspectorate judeţene de poliţie au dus deja tratative cu băncile pentru reeşalonarea creditelor poliţiştilor. "Doi şefi au găsit soluţii pentru a le uşura poliţiştilor posibilitatea de a plăti datoriile la bancă. Deci, există o posibilitate legală. Am cerut ca şi ceilalţi şefi de inspectorate să încerce măcar să facă acelaşi lucru pentru subalternii lor", ne-a explicat chestorul Tobă.  Poliţiştii bucureşteni vor putea cere şi ei păsuire de la bănci Şefii Poliţiei Capitalei urmează să-i contacteze, în zilele următoare, pe reprezentanţii băncilor pentru a le cere renegocierea contractelor cu subalternii lor. Deocamdată, aceştia încearcă să stabilească întâlniri cu reprezentanţii băncilor. "În cazul în care aceştia vor fi de acord, va trebui să-i întrebăm şi pe subalterni dacă vor acest lucru. Nu noitrebuie să mergem  să vorbim despre fiecare contract în parte. Fiecare poliţist îşi poate renegocia contractul", ne-a explicat unul dintre şefii Poliţiei Capitalei. Potrivit acestuia, reprezentanţilor băncilor li se va cere, măcar pentru o perioadă, ca poliţiştii să plătească doar dobânda, sau să li se micşoreze ratele. Liste pentru bănci, cu poliţiştii datornici Conducerea Inspectoratului de Poliţie Bihor a trimis deja băncilor o listă cu poliţiştii care nu şi-au mai putut plăti ratele la bancă şi doresc reeşalonarea creditelor. În plus, potrivit unor surse din cadrul IPJ, în următoarele trei sau chiar patru luni, poliţiştii ar putea fi păsuiţi de plata ratelor la bancă. "Se duc tratative cu reprezentanţii băncilor încă din luna septembrie şi s-a făcut deja o înţelegere verbală cu aceştia. Poliţiştii vor fi contactaţi şi se vor renegocia contractele pentru fiecare caz în parte", ne-a declarat comisarul Ioana Indrieş, din cadrul Biroului de presă al Inspectoratului de Poliţie Bihor.   
Reacţiile şefilor din ţară Tudor Grindean, şeful IPJ Alba: Încercăm să-i ajutăm ori de câte ori e nevoie deoarece problemele personale influenţează şi rezultatele profesionale ale poliţiştilor. Totuşi, nu ne putem implica direct în negociere pentru că nu e parte în contract, dar am făcut ce am putut să îi susţinem. Unii şi-au reeşalonat deja creditele, alţii o vor face. Cred că şi băncile au interesul să nu îşi piardă clienţii, iar poliţiştii sunt în general buni platnici. Dar problemele cu băncile nu sunt singurele probleme pe care le au poliţiştii".  Liviu Dumitru, şeful IPJ Hunedoara: "Solicitarea domnului ministru mi se pare una pertinentă. Am dispus ca în cel mai scurt timp să fie chestionaţi angajaţii IPJ în legătură cu creditele pe care le au pentru ca, apoi, să angajăm discuţii cu reprezentanţii instituţiilor bancare. Sper ca şi din partea băncilor să beneficiem de o deschidere la dialog, iar marja lor de negociere să ne permită o ameliorare a situaţiei obligaţiilor pe care poliţiştii le au faţă de bănci. Cred că ne vom încadra în termenul stabilit". Ioan Scripniciuc, şeful IPJ Iaşi: "La recomandarea IGPR, am avut întâlniri cu reprezentanţii principalelor bănci la care au credite poliţiştii din subordine. M-am informat despre condiţiile de reeşalonare sau refinanţare a creditelor şi asupra posibilităţii de renegociere a dobânzii şi am transmis informaţiile celor peste 1.300 de poliţişti din inspectorat. Mulţi au fost deja la bănci pentru a găsi o soluţie, aveau deja informaţiile necesare. Şi eu am fost în situaţia de a refinanţa un credit". Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu: "Încă de acum o lună am cerut o situaţie de la toate posturile de poliţie, încă nu mi-a parvenit. Vreau să văd care sunt poliţiştii care au dificultăţi în plata ratelor. Să vedem ce se poate rezolva. O reeşalonare a creditelor, o amânare la plată. Am discutat deja cu un reprezentant al unei bănci, deocamdată neoficial, şi a părut dispus să negociem. Acum rămâne de văzut ce vor dori şi debitorii, cei care au ratele". Gabriel Panţiru, purtător de cuvânt IPS Suceava: "Aproape în fiecare săptămână din ultimii doi ani, la IPJ Suceava, dar şi în teritoriu, prin dispoziţia inspectorului şef, se organizează întâlniri cu reprezentanţi ai băncilor. Nu şeful IPJ negociază reeşalonarea creditelor sau ratele, el doar intermediază aceste întâlniri, iar fiecare poliţist poate discuta personal cu angajaţii băncii". Ilie Voica, adjunctul şefului IPJ Vâlcea: "Am cerut deja serviciului financiar identificarea tuturor poliţiştilor care au credite bancare. Am început să purtâm discuţii cu mai mulţi directori de filiale bancare, cărora le-am cerut informaţii despre refinanţare, reeşalonare sau recalcularea dobânzilor. Am primit deja răspunsuri de la două bânci şi mâine urmează o altă rundă de discuţii. (A contribuit Departamentul Corespondenţi)

OPINIA BANCHERILOR "Este imposibilă o negociere globală fără garanţia ministerului"
Bancherii au fost luaţi prin surprindere de decizia conducerii MAI. "N-am cunoştinţă despre vreo solicitare de acest gen însă este greu de imaginat o soluţie globală, este imposibil. Trebuie luat fiecare caz în parte în funcţie de tipul de împrumut, de solvabilitatea clientului chiar dacă are uniformă sau nu. Sistemul bancar are în vedere analiza fiecărui client în parte. Fiecare sucursală va analiza o eventuală cerere pe baza factorului de risc", a precizat pentru Evenimentul zilei Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvânt al BCR. De aceeaşi părere sunt şi alţi reprezentanţi ai băncilor. "Sunt 41 de bănci, fiecare cu politica ei. Vă daţi seama că a-i lua pe toţi poliţiştii la un loc pentru a le face reeşalonări este împotriva tuturor normelor de risc", au explicat pentru EVZ surse bancare. În plus, susţin aceleaşi surse, s-ar face o diferenţiere  între clienţi, ceea ce ar însemna discriminare. "A, dacă ar exista o garanţie precum cea de la programul ,,Prima Casă", să garanteze ministerul pentru ei atunci s-ar putea găsi bănci doritoare care să ofere o dobândă medie. Dar, şi în acest caz, procedura de reeşalonare pentru fiecare caz în parte e de durată", au precizat aceleaşi surse. La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Mugur Şteţ, a precizat că decizia de a acepta sau nu o reeşalonare, ţine de politica fiecărei bănci. "Fiecare bancă în parte trebuie să decidă dacă este sau nu de acord. Banca Naţională a României nu are nicio legătură cu acest aspect", a declarat Şteţ. (Petrişor Cană) Citiţi şi:
  • Raportul Internelor, pe masa lui Băsescu săptămâna viitoare
  • Protestatarii în uniformă, la mâna procurorilor 
  • Poliţiştii-protestatari, amendaţi de jandarmi


Tag-uri: politie, sindicate, restante la credite, Traian Igas
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EXCLUSIV EVZ. Poliţiştii datornici, păsuiţi de bănci printr-un ordin al MAI. Bancherii: "Trebuie luat fiecare caz în parte".
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii