Șeful CJ Cluj, acuzat că solicita cotă parte pentru a achita datoriile restante

Șeful CJ Cluj, acuzat că solicita cotă parte pentru a achita datoriile restante

Horea Uioreanu a fost dus la DNA pentru că ar fi pus „zeciuială” pe datoriile CJ către o fi rmă privată. Ancheta DNA vizează investiții la Aeroportul Avram Iancu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost „săltat” de procurorii DNA Cluj şi acuzat de luare de mită şi spălare de bani. Oficial, Uioreanu este cercetat cu privire la mai multe investiţii derulate în judeţul Cluj: noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj Napoca, groapa de gunoi ecologică, parcarea de la aeroport şi o platformă betonată de mari dimensiuni pentru avioanele.

11 percheziții și birouri sigilate

Procurorii au efectuat 11 percheziţii, inclusiv acasă la Horea Uioreanu sau la preşedintele organizaţiei municipale a PNL Cluj Napoca, Ioan Petran. Pe lângă cei doi oameni politici, anchetatorii au sigilat și birourile directoarei Direcției de Investiții din cadrul CJ Cluj, Mariana Raţiu, şi pe cel al arhitectului-şef al judeţului Cluj, Claudiu Salanţă. Mariana Raţiu a fost audiată de anchetatori şi a fost lăsată să plece acasă după ce a răspuns la întrebări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rațiu a confirmat că a fost chestionată în legătură cu mai multe investiții care au fost efectuate la aeroportul din Cluj Napoca. „Este vorba despre o platformă de îmbarcare-debarcare pentru avioane. Noi am făcut un studiu de fezabilitate cu 4.9 milioane de lei, iar contractul a fost încheiat pentru suma de 15 milioane de lei”, a declarat Mariana Raţiu. În cazul de faţă au fost efectuate două studii de fezabilitate, unul de către firma Iptana şi altul de către firma Geoarc.

Discuții despre zeciuiala datoriei către firmele lui Bene

Procurorii DNA l-au adus la audieri şi pe omul de afaceri clujean Ioan Bene, patron al unor grupuri de firme care controlează societatea Napoca Construcţii SA, care a construit obiectivele verificate acum de DNA. Procurorii DNA susţin că au mers acasă la Bene în cursul dimineţii şi au ridicat doar o unitate centrală de calculator. Bene a fost dus la audieri, care s-au prelungit până la închiderea ediției. Ieri dimineaţă, în jurul orei 10, l-am contactat pe omul de afaceri.

Oficialii CJ Cluj cereau „comisioane”

„Nu am niciun amestesc cu această poveste. Din contră, firmele mele au de recuperat sume de ordinul milioanelor de euro pentru mai multe lucrări efectuate şi neachitate de mai bine de câteva luni”, a spus Bene. Surse judiciare susţin că ofiţerii SRI au realizat mai multe interceptări ambientale, discuţii purtate între oficialii CJ Cluj, care ar fi pretins anumite sume de bani din sumele pe care instituţia trebuie să le achite către firmele lui Bene.

Un consilier a demisionat înainte de percheziții

Unul dintre consilierii de cabinet ai preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, a demisionat din funcţie în urmă cu câteva zile, chiar înainte de percheziţiile DNA. Fostul consilier Radu Sporiș este totuși în continuare membru în Consiliul de Administrație la Cluj Arena. Contactat de presă, acesta susține că demisia lui nu ar avea nicio legătură cu ancheta DNA.,

Lucrări de zeci de milioane, neachitate

Firma lui Ioan Bene, Napoca SA, a lucrat la aeroportul din Cluj Napoca şi la groapa de gunoi. La al doilea obiectiv, sumele pe care Consiliul Județean le are de achitat pentru lucrări efectuate și neachitate, se ridică la peste 16 milioane de lei. Interesant este faptul că firma omului de afaceri a fost de acord să preia contractul după ce, iniţial, societatea care a câştigat licitaţia, Confort SA, controlată de celebru Georgică Cornu, a intrat în insolvenţă. „Noi la groapa de gunoi mergem aproape pe zero. La fiecare factură, Consiliul Judeţean reţine 10% din valoare, pentru a recupera avansul de 13 milioane de lei acordat firmei lui Georgică Cornu. Acum, de mai bine de cinci luni nu ne-au fost plătite lucrările”, declara Bene, în urmă cu câteva zile.

Pentru investiţiile de la Aeroportul Internaţional Cluj Napoca, societatea lui Bene a câștigat licitațiile pentru construcția pistei de 2.100 de metri şi pentru construcţia platformei pentru avioane. În acest caz, în prima fază Consiliul Judeţean Cluj şi-a asumat investiţia după care a obligat Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Cluj Napoca să se împrumute de la bănci pentru plăti lucrările.

Apropiaţii lui Bene susţin că societatea condusă de acesta s-a împrumutat, la rîndul ei, de la bancă, pentru a plăti lucrările, iar ratele ar fi trebuit să fie achitate de Consiliul Judeţean.

Elena Uioreanu spune că nu știe nimic

Deputatul Elena Uioreanu, fosta soție a președintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat miercuri că nu a fost contactată de niciun reprezentant al Direcției Naționale Anticorupție și că a aflat despre dosarul în care ar fi implicată, alături de fostul ei soț, de la jurnaliști, potrivit Agerpres. „Nu știu despre ce este vorba. Nu m-a căutat nimeni de la DNA nici oficial, nici neoficial și nici nu a venit vreun anchetator. (...) Noi nu mai stăm împreună din martie anul trecut, iar în decembrie s-a pronunțat divorțul”, a spus Elena Uioreanu. Pe de altă parte, surse din rândul anchetatorilor confirmă că și ea ar fi vizată în acest dosar.

Avere de baron

Președintele CJ Cluj deține cote părți din două case de locuit, o casă de vacanță și un apartament, zeci de mii de lei în fonduri de pensie sau asigurare de viață, dar și mii de hectare de terenuri. Potrivit ultimei declarații de avere, Uioreanu are 15.861 de lei într- un fond privat de pensii, deschis în 1999 la Groupama Asigurări SA Cluj și alți 23.325 lei într-un fond de asigurare de viață, deschis la aceeași firmă de asigurări.

Uioreanu a mai trecut în declarația de avere și 4.406 lei într-un fond de pensie pentru Alexandru Uioreanu. Mai mult, acesta i-a dat fostei soții, deputatul Elena Uioreanu, un împrumut de 109.800 de lei, iar parlamentarul a acordat către „Versatil” UE Consult SRL 177.693 de lei, tot sub formă de împrumut. Șeful Consiliului Județean este acționar la mai multe societăți comerciale, unele dintre acestea în faliment sau lichidare.