Editura Evenimentul si Capital

Șeful PDL Timiș este AUDIAT la DNA. Procurorii au mai chemat alți doi deputați PDL I UPDATE. Care e prejudiciul și cine e urmărit penal

14-05/ostaficiuc-465x390
Autor: | | 23 Comentarii | 2068 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Președintele PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc (sursa foto: Opinia Timisoarei), împreună cu deputații Alin Popoviciu și Cornel Sămărtinean, de asemenea PDL-iști, au fost chemați, vineri, la sediul DNA Timişoara. Ei sunt audiați la această oră în dosarul închirierii spațiilor comerciale de pe Aeroportul Internațional “Traian Vuia”.

Ancheta vizează activitățile comerciale care s-au perfectat în perioada în care Sămărtinean era directorul Aeroportului, iar Ostaficiuc era lider al Consiliului Județean Timiș.

Potrivit presei locale care a relatat pe larg evenimentele în perioada respectivă, majoritatea spaţiilor comerciale din aerogara Aeroportului internațional Traian Vuia din Timișoara au ajuns la firma Trinvest Bakery, controlată de Cristian Iga, verișorul deputatului PDL Alin Popoviciu. Toate spațiile au fost închiriate pe preţuri şi de patru ori mai mici decât chiriile anterioare, iar activitățile comerciale desfășurate aici aduceau beneficii mari, prin prețurile scumpe cu care diversele produse vândute ajungeau la consumatori. Toate ilegalităţile au fost constatate, ulterior, de un control al Curţii de Conturi.

În perioada ianuarie 2010 - iunie 2012, Aeroportul timișorean a fost condus de PDL-istul Cornel Sămărtinean. Acesta este acum acuzat de acuzat de abuz în serviciu, în timp ce șeful său pe linie de partid, Constantin Ostaficiuc, ca și  colegul Alin Popoviciu sunt anchetaţi penal pentru instigare la abuz în serviciu.

Deputatul Alin Popoviciu, care a mai fost chestionat de presă referitor la verișorul său, a negat în permanenţă că ar avea vreo legătură el. “Vărul meu poate să apară peste tot. Eu apar undeva în acte, că toată lume în aeroport spune că este barul lui Popoviciu?, pentru că este vărul meu nu mai are voie să facă nicio afacere în ţara asta. Este o simplă întâmplare că acest văr al meu a vrut să facă ceva la gară şi mai apoi a mers la aeroport.Ce să faci, asta e, rudele nu poți să ți le alegi”, a declarant Popoviciu la o emisiune locală online, difuzată de site-ul de investigații Pressalert.ro.

Potrivit anchetatorilor, audierile în acest dosar au început încă din săptămânile trecute. Când a venit la audieri, Popoviciu a spus că nu știr despre ce contracte este vorba. Sămărtinean, care a ajuns singur la audieri după ora prânzului a susținut că ”Toate acţiunile mele de la aeroport au fost în favoarea aeroportului. Este un proces pentru constatările Curţii de Conturi. E contestat”.

UPDATE. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus vineri începerea urmăririi penale față de deputatul Cornel Sămărtinean (care, la data faptelor, era director al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale), respectiv conflict de interese. De asemenea, urmărirea penală a fost începută și față de liderul PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc, și a deputatului Alin Popoviciu, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu. Într-un comunicat de presă, reprezentanții DNA anunță și extinderea  urmăririi penale cu privire la Marius Mezin, care era la vremea respectivă  director comercial al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara, pentru de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale). De asemenea, sunt vizați Tiberiu Penescu și Lucian Blaga, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Prejudiciul trece de 55.000 de euro

”În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcționari din cadrul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara, în exercitarea atributelor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia trebuiau să acționeze. Astfel, suspecții Sămărtinean și Mezin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului. Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu și Ostaficiuc, persoane cu care Sămărtinean s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți. Concret, suspecții Popoviciu și Ostaficiuc, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului. Această procedură viza impunerea pentru foștii chiriași a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea pe mai departe a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți. De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al A.I.T. În acest sens, suspectul Mezin, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor, pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și dispus unui alt funcționar, ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale. Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din datele de 27.10.2010 și 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecții Popoviciu și Ostaficiuc”, se arată în informarea DNA.  Prin aceste activități infracționale s-a produs Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara un prejudiciu de 239.570,3 lei.

În cauză, procurorii DNA au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro