Șeful trezoreriei, pentru EVZ: Factura Codului fiscal este de 28 de miliarde de lei

Șeful trezoreriei, pentru EVZ: Factura Codului fiscal este de 28 de miliarde de lei

Scăderea TVA, modificarea impozitului perceput microîntreprinderilor, precum și celelalte facilități acordate prin Codul fiscal au însemnat venituri în scădere pentru bugetul de stat. Încasările mai slabe vor trebui suplimentate prin împrumuturi ale statului.

„Ca urmare a implementării noului Cod fiscal, deficitul bugetului general consolidat a crescut pentru anii 2016 si 2017 de la 1,1% din PIB și respectiv 0,9% din PIB conform Strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2015-2017 la 2,8% din PIB pentru anii 2016 si 2017 potrivit Strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2016-2018”, a declarat pentru EVZ Ștefan Nanu, directorul Trezoriei Statului.  

În consecință, ca urmare a creșterii deficitelor bugetare necesarul brut de finanțare a crescut cu circa 13 miliarde de lei în anul 2016 și 15 miliarde de lei în anul 2017, a completat acesta.

„Datoria ce se va contracta în acești ani cu scadente pe termen scurt și mediu  se va reflecta în anii următori perioadei analizate în refinanțarea datoriei publice și deci în necesarul brut de finanțare”, a adăugat Nanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu măsura-fanion care prevede scăderea TVA la 20%, de la anul și la 19%, din 2017, Codul Fiscal a intrat in vigoare la 1 ianuarie.

Acesta a introdus o cotă redusă de impozit, de 1%, pentru microîntreprinderile nou înființate, pentru primii doi ani de la data înregistrării, dacă au cel puțin un salariat, o facilitate care ar putea încuraja investițiile.

Din 2017, dispare taxa pe stâlp, însă aceasta a fost eliminată chiar din acest an pentru construcțiile din agricultură. Impozitul pentru dividende s-a redus de la 16, la 5%.

Noul Cod schimbă însă și modul de calcul al impozitelor pentru imobile, iar unii români ar putea plăti mai mult decât anul trecut.