Semnale îngrijorătoare: Se apropie o nouă criză financiară?

Semnale îngrijorătoare: Se apropie o nouă criză financiară?

Economiştii atrag atenţia asupra unor semnale îngrijorătoare privind evoluţia economiei globale.

Investitorii au început recent, pe plan global, să-şi lichideze poziţiile deschise pe bursele de materii prime, informează CNN. Cupru, aluminiu, aur, petrol: preţurile au început să scadă pe măsură ce investitorii vând tot mai mult, iar oferta depăşeşte cererea.

 Indicatorii care măsoară preţurile materiilor prime au ajuns la un nivel nemaivăzut de la criză încoace. „Această scădere reprezintă un avertisment pentru economia globală. Nu cred că ne îndreptăm către dezastru, dar sigur ne transmite ceva important”, a afirmat David Kelly, director JPMorgan Funds.

De ce scad preţurile? În primul rând, nu există suficientă cerere pentru materii prime. Creşterea economică globală sub aşteptări a afectat cererea pentru materiile folosite în producţia industrială, precum cuprul, oţelul şi petrolul.

Ne puteți urmări și pe Google News

La această scădere a ritmului contribuie din plin situaţia delicată a Chinei. Până recent motorul economiei mondiale, Beijingul începe să-şi piardă din ritm, pe măsură ce economia se stabilizează. Deşi o încetinire era inevitabilă, analiştii se tem că această aterizare s-ar putea desfăşura prea brutal.

Bursa de la Shanghai a cunoscut recent o „evaporare” a valorii companiilor listate de circa 3 trilioane de dolari în 3 săptămâni, iar economiştii se tem că asta ar reprezenta doar vârful iceberg-ului într-o problemă mult mai serioasă. În plus, se vorbeşte tot mai mult de ieşiri masive de capital, unele voci avansând cifra de un trilion de dolari anual. În plus, se vorbeşte despre posibile falsificări ale rapoartelor referitoare la creşterea economică şi au apărut zvonuri potrivit cărora avansul economiei chineze nu ar fi fost atât de mare în ultimii ani.

Alte pieţe emergente, precum Brazilia şi Rusia, au suferit în acest an. În plus, aprecierea dolarului afectează statele care au datorii în această monedă. În acest context, FMI a revizuit recent în scădere evoluţia economiei mondiale, până la o creştere de 3,3% în acest an, cel mai scăzut nivel de la criza financiară încoace.