Senat: Soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate până la 55 de ani

Senat: Soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate până la 55 de ani

Limita maximă de vârstă până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 55 de ani, conform unui proiect de lege votat luni de plenul Senatului, potrivit Agerpres.

Prin actul normativ se urmăreşte, în principal, mărirea vârstei până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate, de la 50 la 55 de ani.

Senatorii au votat astfel, cu 116 voturi pentru şi două abţineri, proiectul de lege pentru modificarea art.35 alin.(2) din Legea nr.384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare. Iniţiatorii actului normativ sunt: Gabriel Oprea - senator UNPR, Gheorghe Emacu - deputat UNPR, Ion Mocioalcă - deputat PSD, Ion Răducanu - deputat UNPR.

Între argumentele iniţiatorilor se află acela potrivit căruia Ministerul Apărării Naţionale este nevoit să renunţe la serviciile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti tocmai când aceştia au cea mai mare experienţă, de multe ori dobândită în repetate misiuni externe, în teatrele de operaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, legislaţia actuală nu permite ca soldaţii şi gradaţii profesionişti să fie menţinuţi în activitate până la vârsta de 55 de ani, aidoma cadrelor militare, şi astfel a le acorda 'o binemeritată pensie ocupaţională', ceea ce ar însemna, potrivit iniţiatorilor, a le acorda acestora 'şansa şi onorul pe care îl merită după ce unii dintre aceştia o viaţă întreagă şi-au dedicat-o domeniului apărării şi siguranţei naţionale'.

În expunerea de motive, iniţiatorii au mai apreciat între altele că există 'o diferenţiere nejustificată între statutul cadrelor militare şi cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în ceea ce priveşte dreptul la pensie - la vârsta de 50 de ani aceştia rămân fără ocupaţie'.

'Nu sunt nici măcar şomeri. În această situaţie, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt expuşi liberului arbitru al pieţei forţei de muncă, care nu le mai permite găsirea unui loc de muncă decât cu mare greutate', se arată în expunerea de motive.