Senatorul Daniel Savu amendează activitatea DNA de a muşamaliza faptele de corupţie ale anumitor procurori: "Lupta împotriva corupției nu poate deveni un paravan pentru aceştia"

Senatorul Daniel Savu amendează activitatea DNA de a muşamaliza faptele de corupţie ale anumitor procurori: "Lupta împotriva corupției nu poate deveni un paravan pentru aceştia"

Senatorul Daniel Savu a trimis o scrisoare deschisă către Laura Codruţa Kovesi pentru a-şi anunţa suportul faţă de instituţia pe care aceasta o conduce, susţinând consolidarea credibilităţii acestei instituţii, însă, politicianul subliniază necesitatea ca probitatea morală și profesională a procurorilor DNA să fie deasupra oricărei suspiciuni, iar metodele de lucru folosite de aceștia să se încadreze perfect în normele prevăzute de legislația statului român.

Savu laudă efortul DNA de a scoate la lumină faptele de corupţie şi de a le pedepsi, menţionând că acţiunile întreprinse de procurori sunt justificate.

În contextul cu totul special al ultimilor ani, în care flagelul corupției a afectat profund societatea românească, efortul DNA de a scoate la lumină acest fenomen este profund justificat și necesar. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, integritatea și credibilitatea instituției în fața cetățenilor devin la fel de importante ca și rezultatele obținute de-a lungul timpului. În acest sens, probitatea morală și profesională a procurorilor DNA trebuie să fie deasupra oricărei suspiciuni, iar metodele de lucru folosite de aceștia să se încadreze perfect în normele prevăzute de legislația statului român.

Însă, senatorul, subliniază tendinţa de muşamalizare a faptelor de corupţie săvârşite chiar de angajaţii instituţiei de forţă naţională, iar lupta împotriva corupției nu poate deveni un paravan pentru aceştia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Realitățile cu care vin în contact prin activitatea de senator mă obligă să vă spun că lupta împotriva corupției nu poate deveni un paravan pentru încălcarea legii de către procurori DNA, iar acțiunile instituționale și private ale acestora trebuie să respecte pe deplin rolul și statutul pe care îl au în societate.

Din acest punct de vedere, este de notorietate scandalul public generat de faptele procurorului Emilian Eva care, mediatizate pe drept cuvânt, au adus importante prejudicii de imagine instituției. Societatea românească în general, și DNA în special, nu trebuie să permită ca în fiecare județ, la adăpostul luptei anticorupție, să se contureze câte un caz “Emilian Eva”. 

Savu exemplifică aceste fapte de corupţie cu un caz din judeţul Prahova, afirmând că o grupare mafiotă care încearcă să preia controlul asupra alocărilor bugetare, atât în Ploiești, cât și în restul județului este acoperită de un procuror DNA, Mircea Negulescu și a unor ofițeri SRI din Prahova, ceea ce este inadmisibil.

Astfel, după dosarele “Cosma”, “Bădescu” și “Ghiță”, anchetate în Prahova, și care au dovedit foarte clar că instituția pe care o conduceți și-a făcut datoria, există tot mai multe semnale exprimate în spațiul public, legate de faptul că o nouă grupare de tip mafiot încearcă să preia controlul asupra alocărilor bugetare, atât în Ploiești, cât și în restul județului. Potrivit mai multor informații, majoritatea prezentate chiar și în presă, influența acestei grupări se manifestă în principal prin acțiunile unui anume George Stanciu, zis “Mardare”, prin firmele căruia au trecut și ar urma să mai treacă importante sume din bani publici, acesta beneficiind de sprijin efectiv și protecție din partea procurorului DNA Mircea Negulescu și a unor ofițeri SRI din Prahova.

Daniel Savu îşi încheie pledoaria, solicitând ca Laura Codruţa Kovesi să deschidă o anchetă şi să dispună măsuri legale pentru a soluţiona aceste fapte de corupţie.

Este nepermis ca în spațiul public, despre DNA să circule atâtea relatări care decredibilizează efortul derulat la nivel național împotriva corupției și, în acest context, unii să profite pentru a deveni ei înșiși corupți. În același timp, este nepermisă asocierea procurorilor DNA, sub orice formă, cu interese de afaceri, cu atât mai grav cu cât față de acestea există prezumpția de nelegalitate.

Închei prezenta declarație politică cu solicitarea pe care v-o adresez de a verifica cele semnalate și de a dispune măsurile care considerați că se impun, conform prevederilor legale.