Senatul a adoptat TACIT un proiect de lege care le permite funcţionarilor publici să îşi angajeze RUDELE fără să fie incriminaţi

Senatul a adoptat TACIT un proiect de lege care le permite funcţionarilor publici să îşi angajeze RUDELE fără să fie incriminaţi

Un proiect de lege de modificare a Codului Penal, proiect care ar permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul II inclusiv fără ca acest lucru să fie considerat conflict de interese, a fost adoptat tacit, de către Senatul României. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

 Proiectul a fost adoptat tacit la 25 martie, potrivit ştiripesurse. Proiectul a avut aviz negativ atât de la Ministerul Justiţiei cât şi de la Comisia Juridică a Senatului.

Iniţiatorii proiectului sunt deputatul PC Aurelian Ionescu, deputatul Ion Marocico, deputatul UDMR Maron Arpad-Francisc, deputatul PSD Ciprian Nica şi deputatul PSD Victor Roman.

Codul Penal prevede la CAPITOLUL II - Infracţiuni de serviciu, Art. 301 - Conflictul de interese, următoarele:

Ne puteți urmări și pe Google News

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Proiectul de lege adoptat tacit de către Senat în data de 25 martie 2015 modifica alineatul 2 astfel:

"(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:

-  emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative

- ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce forma se realizează aceasta

- exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora