SENTINȚĂ amânată în cazul lui Romeo Stavarache, fost primar al Bacăului, judecat pentru luare de mită

SENTINȚĂ amânată în cazul lui Romeo Stavarache, fost primar al Bacăului, judecat pentru luare de mită

Joi, 12 octombrie, Curtea de Apel de la Targu-Mureș a amânat până pe 27 octombrie pronunțarea sentinței în dosarul de luare de mită al fostului primar liberal al Bacăului. Romeo Stavarache este acuzat de procurorii DNA din Bacău că ar fi intervenit pe lângă mai mulți oameni de afaceri, pentru o sumă totală de 2,39 milioane de lei, care ar fi ajuns la o asociație sportivă, un ziar și o televiziune locală. În același dosar mai sunt judecați Constantin Apostol, fost director al ADR NE, milionarul Costel Cășuneanu, dar și Liviu Cenușă și Liviu Goian, fratele fostbalistului Dorin Goian.

Romeo Stavarache a fost condamnat în luna iunie, 2016, de Tribunalul Bacău, la şase ani de închisoare. Fostul edil a reușit însă să-i convingă magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu a avut parte de un proces corect acasă, în Bacău, și pe 18 octombrie 2016 dosarul a fost strămutat la apel la Targu-Mureș.   „Admite cererea formulată de petentul Stavarache Romeo pentru strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 630/110/2015 al Curţii de Apel Bacău. Strămută judecarea cauzei la Curtea de Apel Târgu-Mureş. Menţine actele îndeplinite în faţa instanţei de la care se strămută cauza“, se arată în decizia, pe scurt de la ICCJ.

În cazul lui Stavarache, acuzat că ar fi luat mită în valoare de 2.39 milioane de lei, oamenii Legii nu au putut proba că banii ceruți și primiți prin intervenţiile sale în Asociaţia „Top Sport“ şi în două firme care administrau 1 Tv Bacău şi Ziarul de Bacău s-ar fi întors în vreun fel  la edil. 

Faptele de care este acuzat Romeo Stavarache sunt făcute când era în vigoare vechiul Cod Penal,  unde luarea de mită are înţeles de obţinere pentru sine „de bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu“. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul edil cere, prin avocat, rejudecarea dosarului sau achitarea

Avocații lui Romeo Stavarache au afirmat că întreaga judecată este viciată deoarece nu s-a acceptat, la fond, o expertiză a întregului probatoriu, prin care să se constate că niciun ban din presupusa luare de mită nu a ajuns de fapt la Romeo Stavarache. Mai mult, intervențiile făcute de edil, deductibile în dosar în mare parte din interceptările telefonice, nu intrau în sfera îndatoririlor sale de serviciu. 

„Suntem optimiști în privința soluției ce va fi pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș. Am avut parte de un proces corect, echitabil. Judecătorii au acceptat toate probele noastre, ale apărării. Am cerut, în cazul domnului Stavarache, rejudecarea procesului, la un alt tribunal sau achitarea“, a precizat, pentru Evenimentul Zilei, avocatul Toni Neacșu. 

Romeo Stavarache a fost condamnat de Tribunalul Bacău la şase ani de închisoare cu executare şi cinci ani, pedeapsă complementară cu  interzicerea unor drepturi. În acelaşi dosar, Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, care controlau 1 Tv Bacău și Ziarul de Bacău, au fost condamnaţi la câte trei ani închisoare cu executare şi trei ani pedeapsă complementară prin interzicerea unor drepturi civile.

Aceeași pedeapsă a primit-o Constantin Apostol, fost director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est. Totodată, Tribunalul Bacău a dispus confiscarea de la Romeo Stavarache, Liviu Goian şi Liviu Cenuşă a sumelor de 810.670 lei şi 1.259.789,03 lei iar numai de la Romeo Stavarache şi Constantin Apostol, a 100.000 de lei, bani primiți de Asociația Top Sport de la Costel Cășuneanu.