Sentinţă ŞOC pentru naşul MAFIEI imobiliare ţigăneşti. Ionelaș Cârpaci a fost CONDAMNAT la 10 ani și 4 luni de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

Sentinţă ŞOC pentru naşul MAFIEI imobiliare ţigăneşti. Ionelaș Cârpaci a fost CONDAMNAT la 10 ani și 4 luni de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

Cel mai bogat rrom din țară, liderul clanului Cârpaci, Ionelaș, este primul condamnat de o instanță românească pentru afaceri imobiliare ilegale. În urma unui proces care a durat mai mult de cinci ani, Curtea de Apel Timişoara a dat, marți după-amiază, sentinţa în unul din puţinele dosare care au vizat mafia imobiliară din oraşul de pe Bega. Cârpaci, șeful mafiei țigănești din oraș a fost condamnat la 10 ani și 4 luni de închisoare, alături de alți acoliți, dar și să plătească, împreună cu aceștia, daune colosale, de peste 1,3 milioane de euro.

Ionelaş Cârpaci, unul din capii mafiei ţigăneşti imobiliare din Timişoara, a fost arestat, în 2010, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara după ce procurorii au stabilit că mai multe terenuri proprietatea municipiului Timişoara au fost însușite ilegal de acesta, folosindu-se o dispoziţie de primar falsificată. Prin dispoziția cu numărul 2456/04.11.2005 emisă chipurile de fostul edil Gheorghe Ciuhandu, și cu concursul unor funcționari publici din administrația publică și de la Oficiul de Cadastru, terenurile au fost retrocedate unor cetăţeni fictivi, români de etnie germană.

Procurorii au demonstrat la momentul respectiv că documentul original respingea de fapt o  solicitare de retrocedare a trei terenuri situate pe strada Charles Darwin.  Ilegalitatea a trecut neobservată la Cartea Funciară, iar trasferul a fost legalizat, în data de 30 iunie 2006. În aceeași zi, așa-ziștii proprietari au vândut terenurile aceleiaşi persoane, respectiv Crăciun Cârpaci. Peste 2 luni, acesta vinde proprietăţile către SC Ital-Rom Construcţii, care ridica lângă ele un bloc de zece etaje și dorea să extindă proiectul imobiliar.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, Ionelaș Cârpaci își schimbă numele, în Ionel Sandner, în încercarea de a-și pierde urma.  

Prin rechizitoriul întocmit în octombrie 2010, au fost trimiși în judecată Sandner Ionel, fost Ionelaș Cârpaci, Francisc Kelemen, Manuel Comşa, un inspector la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara - Costel Măndoiu, un consilier juridic la  Primăria Timișoara - Cristina Vasilescu, un asistent registrator OCPI Timiș - Petru Turpan și un registrator al aceleiași instituții - Remus Crudu, notarul Luminiţa Notingher, precum și alţi cetăţeni maghiari sau germani, membrii ai reţelei. În același dosar a fost anchetat și notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, care însă ulterior a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, primind doar o amendă administrativă de 1.000 lei.

Sentiță dură din partea Curții de Apel Timișoara

Marți, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat pedepsele aplicate în urma procesului care a durat peste cinci ani. Astfel, Ionel Sandner / Ionelaș Cârpaci a fost condamnat la 10 ani și 4 luni de închisoare, Francisc Kelemen la 4 ani și 10 luni, iar Barabas Pal la 5 ani și 8 luni. Manuel Comșa şi Costel Mândoiu au fost achitaţi pentru toate acuzațiile. Sorin Johann Todor a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în timp ce Colpan a primit un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. În cazul Vasilescu şi Nothinger s-a renunţat la pedeapsă, aceşta primind câte un avertisement din partea instanţei.

În plus, Cârpaci / Sandner, Pal și Kelemen trebuie să plătească Primăriei Timișoara o despăgubire 325.120 de euro. Către firma de construcții, Ionelaș mai trebuie să plătească, conform aceleiași sentințe, 1 milion de euro, plus 100.000 de euro daune morale, instanța menținând contractul de vânzare-cumpărare a terenului.

Sentinţa Curții de Apel Timișoara s-a pronunțat în lipsa inculpatului. Ea nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ionel Sandner / Ionelaș Cârpaci este capul celui mai bogat clan de rromi din România

El locuieşte într-o vilă cu turnuri, placată cu marmură, pe malul Begăi, pe strada Brașov nr. 1. Deține o adevărată flotă de mașini de lux: un BMW X5, două Audi (Q7 şi Q5) şi un Mercedes, toate înmatriculate în Germania. Se comportă ca un adevărat boier:  nu răspunde direct la telefon, are servitori. Așa cum am mai arătat în EVZ, în ciuda luxului și a banilor de care dispune, nu deține nicio proprietate pe numele său.

Împreună cu concubina sa, Mirela Stanca, Ionel Sandner are o avere estimată la peste 13 milioane de euro: zeci de vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii. Majoritatea se găsesc în centrul Timișoarei și au fost obținute fraudulos. Unele sunt monumente istorice. Un exemplu este clădirea în care funcţionează Institutul Francez, și unde Cârpaci / Sandner a falsificat semnătura unuia dintre cei trei moştenitori legali, ca să pună mâna pe clădire.

Vila lui Ionelaș Cârpaci / Ionel Sandner

În istoria post-revoluționară a orașului de pe Bega, Cârpaci  / Sandner este cel care a  inventat binecunoscuta ”reţetă ţigănească”, manevră pe care ulterior și-au asumat-o toți rromii care au dobândit ilegal imobile în Timișoara. Cumpăra cel mai ieftin apartament dintr-un imobil, muta acolo o familie săracă, care avea ordin să le facă vecinilor viață de coșmar. După luni de zile în care erau inundați constant și își găseau ușile acoperite cu fecale, după zeci de nopți nedormite în urma petrecerilor sau scandalurilor zgomotoase, vecinii ”români” își vindeau locuințele, sub prețul pieței, numai să scape.

Banii cu care și-a început afacerile imobiliare i-a făcut Cârpaci, conform unor surse judiciare, ”prin tranzacţii imobiliare ilicite şi conducând reţele de cerşetorie în Vest, imediat după Revoluţie”.

Cavoul gotic acaparat ilegal

Cuplul Cârpaci / Sandner - Stanca mai deține și 10 palate funerare placate cu marmură din Italia, cu turnuleţe şi termopane, canapele, fotolii şi televizoare LCD în incintă. Cei doi au pus mâna și pe un cavou gotic, monument de arhitectură, într-un cimitir timişorean. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)