Editura Evenimentul si Capital

Șerban Nicolae: Corupția se pedepsește cu închisoarea, nu cu arestul preventiv

Serban Nicolae
Autor: | | 8 Comentarii | 318 Vizualizari

Senatorul social-democrat Şerban Nicolae a declarat luni că a înaintat o propunere legislativă care vizează o modificare a măsurilor preventive, respectiv arestarea preventivă numai în cazuri cu violenţă, în opinia sa corupţia fiind o faptă care se pedepseşte cu închisoarea şi nu cu arestul preventiv, scrie Agerpres.

"Din punctul meu de vedere, corupţia este o faptă care se pedepseşte cu închisoarea şi nu cu arestul preventiv. Pericolul concret pentru ordinea publică nu este dat de gravitatea faptei. Gravitatea faptei duce la angajarea răspunderii prin pedeapsă. Arestarea preventivă nu este o pedeapsă şi eu aş aştepta ca lumea să înţeleagă că arestarea preventivă este o măsură, aşa cum o spune şi textul, preventivă, care ar urma să prevină ceva; dacă cineva comite o faptă de corupţie va fi pedepsit cu închisoarea, nu cu arestarea preventivă", a afirmat Şerban Nicolae, după audierea sa la Parchetul General, ca martor, în dosarul de şantaj la adresa senatorului Gabriela Firea.

El a subliniat că propunerea nu are nicio legătură cu parlamentarii, textul urmând să fie aplicat, în egală măsură, şi unei persoane care a furat o găină, şi unui ministru care a comis un act de corupţie în exercitarea funcţiei, precum şi a oricărei alte persoane.

"Presa va fi de faţă mâine la Comisia juridică atunci când se va dezbate propunerea legislativă. În esenţă e vorba de unele corecţii aduse măsurilor preventive, una legată de controlul judiciar, aşa cum a spus Curtea Constituţională, dar care a fost remediată parţial de Guvern, cu privire la durata măsurii şi în ceea ce priveşte chestiunea arestării preventive pe care eu o apreciez ca fiind în două forme, respectiv arestul la domiciliu şi arestul sever", a spus Şerban Nicolae.

Senatorul a adăugat că pericolul concret pentru ordinea publică este resimţit atunci când este vorba de acte de violenţă, atunci când e vorba de acte care pun în pericol siguranţa statului sau când este vorba despre recidivişti.

"Dacă va trece această iniţiativă, eu sper ca politicienii să nu mai comită fapte penale, nu ca să fie în cătuşe sau să fie în arest preventiv. În asemenea situaţii, nu e vorba de pericol concret pentru ordinea publică şi cel mai bun exemplu l-am dat atunci când e vorba de persoane cercetate pentru fapte de corupţie şi în prezenţa cărora nici dumneavoastră şi niciun cetăţean de pe stradă nu resimte stare de pericol", a explicat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă are sprijin în interiorul partidului pentru acest demers, senatorul PSD a afirmat că nu a discutat cu colegii săi şi că iniţiativa nu reprezintă un act politic. "Nu se pune problema dacă am sau nu am sprijinul partidului şi, repet, nu e o chestiune politică. Am, dacă vreţi, sprijinul juriştilor, al profesioniştilor dreptului, care în mare majoritate îmi dau dreptate şi spun că măsura preventivă nu este o pedeapsă, spun că preocuparea principală ar trebui să fie aflarea adevărului şi recuperarea prejudiciului, şi mai puţin încătuşarea preventivă. (...) Nu m-am consultat cu Victor Ponta, sunt convins că are aceeaşi opinie ca şi mine", a precizat Şerban Nicolae.

El a fost audiat, luni, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) în dosarul în care fostul preşedinte Traian Băsescu este cercetat pentru şantaj, în legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut la adresa senatoarei PSD Gabriela Firea.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro