Senatorii au RESPINS OUG privind REDUCEREA PEDEPSEI cu 20 de zile INDIFERENT de numărul cărţilor scrise în PENITENCIAR

Senatorii au RESPINS OUG privind REDUCEREA PEDEPSEI cu 20 de zile INDIFERENT de numărul cărţilor scrise în PENITENCIAR

Senatul a respins, luni, prin neîntrunirea numărului necesar de voturi, proiectul privind aprobarea OUG 24/2016, care modifică Legea referitoare la executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în sensul acordării unei reduceri a pedepsei de 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice scrise sau al invenţiilor brevetate.

"În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau a invenţiilor realizate, pentru întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite", stipula actul normativ.

Comisia pentru drepturile omului formulase un amendament, însuşit şi de comisia raportoare, potrivit căruia, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie realizată. Raportul de admitere cu un amendament, întocmit de Comisia juridică, a fost însă respins de Senat cu 72 de voturi 'pentru', un vot 'împotrivă' şi o abţinere, nefiind astfel întrunit numărul necesar pentru adoptarea legilor cu caracter organic, respectiv 78 de voturi.

Şi proiectul de lege în forma iniţiatorului a obţinut doar 66 de voturi 'pentru', patru voturi 'împotrivă' şi două abţineri. Proiectul avea luni termen de adoptare tacită în Senat, astfel că dezbaterea acestuia nu ar fi putut să fie reluată într-o şedinţă viitoare a plenului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul dezbaterii din plen, senatorul Şerban Nicolae a declarat că nu votează în favoare pentru că propunerea este "pur pompieristică, pur populistă şi nu răspunde în niciun fel unei politici penale raţionale din singurul motiv că statul român încă nu are o politică penală coerentă care să pună în acord cu nevoile societăţii legislaţia penală, procedura aferentă, registrul sancţionator".

"Mi se pare că este o soluţie heirupistă, în dezacord cu ce ştiam noi că are ca rol pedeapsa privativă de libertate pentru că, în fapt, cel care apreciază asupra utilităţii acordării unor asemenea recompense este un judecător. De fapt, prin căile de atac sunt chiar mai mulţi judecători. Şi atunci să se vină cu ideea pompieristică şi să se spună că trebuie să stabilim un număr de zile pentru o lucrare, că nu contează dacă are lucrarea o mie de pagini şi reprezintă o muncă ştiinţifică de substanţă, (...) că nu contează numărul de zile de lucru şi munca ştiinţifică, valoarea academică şi că avem un termen fix - 20 de zile -, mie mi se pare că este o soluţie care nu are nimic de-a face cu ştiinţa dreptului", a spus aceasta.

La rândul său, senatorul Sorin Bota a ridicat în discuţie faptul că ar trebui să fie achiziţionate, "pe cheltuiala condamnatului şi nu a statului", brăţările necesare pentru detenţia la domiciliu.

"Din păcate, legiferăm şi batem pasul pe loc, ne învârtim în aceeaşi oală şi în aceeaşi mentalitate învechită în acest domeniu. Nu am înţeles de ce niciodată nu ni se răspunde clar în acest domeniu, de ce MJ nu vrea să modernizeze acest proces pe care îl discutăm şi de ce nu achiziţionează acel sistem de detenţie la domiciliu pe bază de brăţări, pe cheltuiala condamnatului şi nu a statului", a spus Bota, citat de Agerpres.

Proiectul urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.