Sfaturi deştepte pentru a plăti mai puţin la factura de curent!

Sfaturi deştepte pentru a plăti mai puţin la factura de curent!

Cea mai bună soluţie pe care o avem cu toţii la îndemână, dacă vrem să plătim mai puţin la factura de „lumină”, este să utilizăm responsabil energia electrică. Reducând consumul, scădem şi valoarea facturii

Specialiștii Enel, ca urmare a solicitării noastre, ne-au transmis un ghid foarte practic, cu informaţiile utile de care toţi avem nevoie pentru a utiliza eficient resursele de energie şi pentru a proteja mediul înconjurător, dar şi să reducem valoarea facturilor pe care le plătim lunar. „Tehnologia actuală ne oferă posibilitatea să alegem dintr-o varietate mare de surse de iluminat şi să realizăm economii semnificative de energie electrică”, spun reprezentanţii companiei. Ei bine, iată ce ne sfătuiesc specialiştii Enel pentru a plăti mai puţin la factura de curent.

Becurile economice, 75% consum mai mic

Un bec economic, echivalentul unuia incandescent de 100W, lăsat aprins 6 ore pe zi, consumă în jur de 0,14 kWh/ zi şi aproximativ 50 kWh/an, mult mai puţin, comparativ cu un bec clasic care consumă aproximativ 220 kWh/an, în aceleaşi condiţii de utilizare. Aşadar, foloseşte becuri economice! Bătrânul bec incandescent este deja înlocuit de modernele becuri economice, fluorescente, cu halogen sau de tip LED ce au o durată de viaţă de 10 ori mai lungă şi un consum de energie electrică cu până la 75% mai redus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foloseşte întrerupătoarele cu variator

Întrerupătoarele cu variator pentru reglarea intensităţii luminii sunt foarte eficiente pentru a economisi curent electric. Totodată, corpurile de iluminat cu senzori de mişcare, pentru iluminatul exterior, sunt recomandate. Utilizează lumina naturală cât mai mult posibil şi nu lăsa lumina aprinsă când nu ai nevoie de ea! Iluminează doar încăperile şi locurile din încăperi unde îţi petreci timpul.

Iluminatul locuinţei, 30% din consumul de electricitate!

Optează pentru surse de lumină locale. Poţi amplasa în locurile în care îţi petreci timpul, pe lângă corpurile de iluminat cu becuri de putere mare, precum lustra amplasată pe tavan, şi alte surse de iluminat cu putere mai mică. Lampadarele, veiozele sau lămpile sunt o soluţie eficientă. Acestea vor asigura o iluminare mai bună la locul dorit, comparativ cu o singură sursă de lumină cu o putere mai mare. Alege becuri cu mărci şi clase de eficienţă energetică ce garantează calitatea, siguranţa şi durata de viaţă. Pentru a-ţi da seama cât consumă, este suficient să citeşti eticheta lipită pe fiecare aparat, care indică puterea acestuia sau manualul de instrucţiuni. Pe eticheta de eficienţă energetică a unor electrocasnice este indicat şi consumul de energie electrică într-o perioadă definită (kWh).

Alege electrocasnice din clasa „A”

Aparatele electrocasnice sunt etichetate de producători astfel încât consumatorii să evalueze eficienţa energetică şi consumul anual de energie al acestora. Clasa de eficienţă energetică este definită pentru fiecare produs în parte pe o scală de la „A+++” (eficienţă energetică mare) până la „G” (cea mai redusă eficienţă energetică), dar şi printr-o scală de culori: verde pentru „mai eficient”, iar roşu pentru „mai puţin eficient”. Pentru a economisi energia electrică utilizează aparatele electrocasnice din clasa „A+++”, „A++”, „A+” şi „A”. Aşadar, foloseşte aparatură electrocasnică, aparate pentru bucătărie şi de gătit (aragaz electric, cafetieră, aparat de aer condiţionat, frigider, robot de bucătărie, maşină de spălat vase, cuptor cu microunde) cu un consum redus de energie. Scoate din priză aparatura electrocasnică atunci când nu este necesar să o foloseşti!

Uşa frigiderului, cât mai puţin deschisă

Poziţionează frigiderul, congelatorul cât mai departe de sursele de căldură (aragaz, calorifer, cuptor sau razele directe ale soarelui) şi nu foarte aproape de perete.Ţine cât mai puţin deschisă uşa frigiderului sau a congelatorului. Nu pune alimente fierbinţi în frigider, adule la temperatura camerei în mod natural. Dezgheaţă-l regulat pentru a preveni funcţionarea cu depuneri de gheaţă. Temperatura recomandată pentru frigider este între 1-4 °C, iar pentru congelator de -18 °C. Temperatura mai scăzută creşte consumul de energie. Deschide uşa frigiderului de cât mai puţine ori şi verifică să fie în stare bună garnitura pentru a evita risipa de curent electric.

Spală rufe la programul „rapid”

Când foloseşti maşina de spălat, optează pentru programul de spălare economic şi rapid (30 min) şi pentru o temperatură scăzută de spălare (30- 40°C). Detergenţii au putere de curăţare foarte bună, chiar şi la temperaturi scăzute. Porneşte maşina de spălat cu încărcătura completă de haine. Foloseşte uscătorul de rufe doar când este necesar. Dacă vremea este frumoasă, usucă rufele la aer curat.

Aer condiţionat cu ferestrele închise

Nu deschide fereastra câtă vreme aerul condiţionat este pornit, fiecare salt de temperatură duce la risipă de curent electric. Păstrează temperatura interioară între 20°C şi 22°C. Noaptea o poţi reduce la 18°C (cu fiecare grad în minus economia este de aproximativ 7%). Opreşte căldura (dacă ai centrală proprie) cu o oră înainte de a pleca de acasă. Elimină pierderile de căldură ce pot apărea la ferestre, la uşi, foloseşte materiale izolante, garnituri, izolaţii din spumă poliuretanică şi montează geamuri termopan. Închide caloriferele dacă nu este frig şi redu căldura în spaţiile neutilizate. Urmând aceste sfaturi simple, poţi reduce consumul cu până la 40%.