Și cei care i-au tolerat pe vătafii cu caschete albastre trebuie luați la întrebări

Și cei care i-au tolerat pe vătafii cu caschete albastre trebuie luați la întrebări

Știrea despre arestarea celor trei șefi ai Poliției din Bistrița Năsăud a trecut razant pe lângă urechile publicului, ca un fapt divers înghițit de preocuparea românilor pentru ce se petrece în sferele politice. Corupția și abuzurile de la vârf desigur că sunt mult mai de interes decât faptele unor polițiști dintr- un județ al țării. Merită, însă, să scotocim printre mizeriile comise de acești capi ai Poliției, fiindcă efectele faptelor lor s-au răsfrânt în mod direct asupra multor bistrițeni și demonstrează sfidarea și încălcarea legilor chiar de cei puși acolo să le aplice corect și să le apere. Iar acești vătafi cu caschete albastre și-au făcut de cap ani de zile fără să-i deranjeze nimeni, fără să-i bage măcar cineva în ședințe de atenționare, deși orașul vuia, iar unii ziariști mai curajoși au dezvăluit abuzurile comise de șeful Poliției Județene și de acoliții săi. Când a ajuns în redacție comunicatul DNA Cluj, la începutul săptămânii trecute, prima informație care mi-a atras atenția a fost cea legată de perioada în care comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan luase șpăgi, comisese abuzuri și mușamalizase dosare: 14 fapte comise în perioada iunienoiembrie 2014! Unele dintre acestea au fost înfăptuite în colaborare cu şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, şi cu şeful Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă. Bun, atâtea au reușit să probeze procurorii! Dar vă dați seama că nu i-a apucat brusc pe polițiști, în prima lună a verii acestui an, nici dorința de înavuțire, nici aceea de a stăpâni județul! Năravul dăinuie de când au prins cheag în funcții, de când și-au făcut vile, păstrăvării și și-au luat limuzine.

 Cunosc acum faptele comise de Mureșan, de „Robertino de la Circulație” (cum îi spun bistrițenii) și de Cloșcă. Ca să-i facă scăpați pe câțiva șoferi, obligau primarii unor comune să elibereze documente false, care să ateste că drumurile pe care s-au produs accidentele rutiere sunt închise circulaţiei, deşi acestea erau drumuri publice. De ce nu s-au plâns nimănui acești primari că sunt împinși să comită infracțiuni?! Să le fi fost frică de repercursiuni sau de fostul baron al județului, Ioan Oltean, pedelistul devenit celebru după ce a recunoscut că a înghițit broscoiul compromisului politic? Despre Oltean, maestrul retrocedărilor contra peșcheș de 30%, după cum afirma Gigi Becali, se spune că încă ține sub control mulți reprezentanți ai instituțiilor județului, iar pe comisarul șef Mureșan în mod deosebit. Este extrem de relevant un episod consemnat acum în dosarul procurorilor DNA .

Oltean a apelat la șeful IPJ Bistrița pentru a afla cine este persoana care scrie comentarii jignitoare despre el, pe site-urile unor publicații locale. A depus întâi o sesizare la Poliția orașului, apoi în august s-a dus peste Mureșan. DNA intrase deja pe fir, așa că discuția dintre cei doi, în biroul polițistului, e acum probă în dosar. Deputatul i-a cerut să identifice persoana care l-a numit „învățător ratat”. Iar Mureșan s-a executat. După verificări, i-a livrat lui Oltean informația pe care o aștepta: IP-ul calculatorului folosit pentru postarea comentariului aparținea lui N.M., angajat al SRI Bistrița Năsăud.

Credeți că deștepții s-au prins că sunt filați de SRI, iar postarea respectivă era doar un mod de a-i face să acționeze încălcând legea? Nici gând. Ei stăpâneau județul ca pe vremea comuniștilor, iar oamenii tăceau de spaimă ca și atunci. Faptele celor trei polițiști sunt mult mai multe și de-a dreptul revoltătore. EVZ le va prezenta pe larg. Dacă, însă, nu se va tăia în carne vie, ca să se extragă tumoarea, cancerul corupției va răbufni din nou la Bistrița. Nu se poate trece cu vederea faptul că agenții locali de la Protecție Internă (fosta „doi ș-un sfert”) n-au raportat ani de zile abuzurile, că niciun procuror din Bistrița nu s-a prins de dosarele aranjate de mahării Poliției și să le stopeze nelegiuirile. Și ei trebuie să dea explicații pentru „malpraxisul” practicat. Altminteri, nu vom schimba nimic, în veci.

Ne puteți urmări și pe Google News