Editura Evenimentul si Capital

Şi senatorii se împuşcă, nu-i aşa?

Horia Tabacu
Autor: | | 9 Comentarii | 1527 Vizualizari

Liberala Steliana Miron a depus în Parlament un proiect legislativ care prevede impozitarea cu 85% a oricărui "venit încasat prin executare silită a cesiunilor de creanţe bancare". Senatoarea este de părere că, astfel, firmele de recuperări vor fi descurajate să răscumpere debitele de la bănci.

În prezent, debitorul nu poate să îşi răscumpere creanţa decât achitând-o integral, în condiţiile în care băncile vând aceste creanţe către firmele de recuperari la valori cuprinse între 5% şi 10% din valoarea creditului, iar executarea silită iniţiată de firmele de recuperari continuă asupra debitorului atât pe bunurile prezentate, cât şi pe veniturile şi bunurile viitoare. Practic, debitorul devine captiv firmei de recuperari.

Initiativa cât şi expunerea de motive au fost însuşite  si semnate  şi de alţi colegi de partid sau de grup, printre care Cătălin Boboc, preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, Marin Burlea, vicepreşedinte al Comisiei pentru invăţământ, Varujan Vosganian, Tudor Barbu şi Mihaela Popa, membri ai Comisiei pentru cultură, Mario Oprea şi Marius-Petre Nicoară.

Am popularizat această iniţiativă pentru că consider că ea va conduce către o lege şi am convingerea că principalii oameni politici ai ţării nu pot să fie indiferenţi la drama traită de datornici. Pe de altă parte, aş dori să semanlez faptul că în Parlamentul României se mai întâlnesc şi lucruri bune şi chiar mai sunt aleşi care se gândesc şi la oameni necăjiţi şi nu numai că se gândesc, dar şi caută şi soluţii viabile pentru ca aceştia să aibă dreptul la o viaţă socială normală.

Cum era de aşteptat, această iniţiativă legislativă a produs un tsunami firmelor de recuperari care plătesc “sume grase” pentru publicitate şi care au căutat să distrugă această iniţiativă, în speranţa că emitentul acesteia nu va rezista presiunii mediatice la care este expusă.

Dacă ţinem cont că valoarea acestor creanţe este de peste 4 miliarde de euro, firmele de recuperări chiar vor avea o problemă. Neavând să invoce motive de legalitate, aceştia au căzut practic în derizoriu şi din disperare au invocat doua greşeli de ortografie strecurate în expunerea de motive, care de cele mai multe ori din cutuma parlamentară este redactată de consilieri şi nu de parlamentari.

Clasa politică, cu multe cazuri izolate daca vreţi, mai este interesată şi de problemele reale ale românilor şi mai ales de soluţii la aceste probleme. Poate că da, momentul ales pentru dezbaterea acestui subiect nu poate capta prime time-ul pentru că este un subiect greoi pentru gospodina care se uită doar la can-can, dar nu este greoi pentru românii care încearcă să aducă plus valoare acestei ţări.

Televiziunile au fost foarte sensibile faţă de dorinţele recuperatorilor şi s-au conformat de îndată. Ce le pasă televiziunilor că o treime din populaţia activă a României se află la limita suportabilităţii sociale?! Poate aşa se întâmplă în vremuri de criză. Din acest motiv m-am şi gândit la un film şi i-am parafrazat titlul. Pentru cei din alte generaţii decât mine, am să reamintesc filmul respectiv.

“Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? – momentul culminant al carierei de scriitor a lui Horace McCoy – a stat la baza unui film celebru din 1969, în regia lui Sydney Pollack, cu Jane Fonda, Michael Sarrazin, Gig Young şi Red Buttons în rolurile principale. Nominalizat la nouă Premii ale Academiei Americane de Film, Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? avea să-i aducă Oscarul lui Gig Young pentru cel mai bun actor în rol secundar.

În 1932, Marea Criză economică îi împingea pe oameni la gesturi disperate. Doi actori lipsiţi de şansă, Gloria şi Robert, se înscriu la una dintre marile atracţii ale vremii: maratoanele de dans. Obligaţi să danseze săptămâni de-a rândul, sub ochii spectatorilor în căutare de senzaţii tari, concurenţii traversează un calvar inimaginabil, care devine o metaforă a supravieţuirii în anii cumpliţi ai Recesiunii”.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate