SIE, despre dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak: "Documentele recuperării nu întrunesc condiţiile declasificării"

SIE, despre dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak: "Documentele recuperării nu întrunesc condiţiile declasificării"

Serviciul de Informații Externe (SIE) intervine în dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak, în anul 2005. După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak la Judecătoria Sectorului 5, SIE precizează că documentele recuperării ziariștilor nu întrunesc condițiile declasificării.

Serviciul de Informații Externe (SIE) a precizat, vineri, că documentele recuperării ziariştilor români răpiţi în Irak nu întrunesc condiţiile declasificării, în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în acest dosar la Judecătoria Sectorului 5

"Documentele SIE din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speţă Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) şi g) şi H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă şi în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informaţiilor", conform SIE, citat de Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, joi, că nu are competenţa de a judeca dosarul în care Parchetul General solicită confirmarea redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu, în cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curtea supremă a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5, instanţă care a fost sesizată iniţial de către procurori, după ce a admis o excepţie de necompetenţă materială ridicată de reprezentantul Parchetului, conform Agerpres.

Parchetul General a cerut în acest dosar şi începerea urmăririi penale împotriva copreşedintelui PNL Vasile Blaga. Acesta susţine, însă, că dosarul său a fost închis, după ce în anul 2010 s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele său.

Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General şi îi acuza pe Traian Băsescu şi pe preşedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în anul 2005.

Citeşte mai multe detalii aici: Dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak. Băsescu: E un proces de hărţuire a unui fost preşedinte. Am să mă apăr, nu am teamă de faptele mele