Sindicaliștii îi iau la bani mărunți pe noii stăpâni de la Palatul Victoria

Sindicaliștii îi iau la bani mărunți pe noii stăpâni de la Palatul Victoria

După ce au ascultat cu atenţie programele de guvernare propuse de viitorii miniștri, liderii sindicali au, la unison, un singur mesaj: „Sperăm să vă respectați promisiunile și să găsiți sursele de finanțare pentru ele”. Ei spun, pentru EVZ, și care sunt măsurile care ar trebui luate urgent

Sindicaliștii din Sănătate, care anul trecut au dus lupte aprige pentru a câștiga respectarea unor drepturi legale, speră ca noul Guvern să rezolve problemele stringente ale sistemului sanitar.

„Noul ministru al Sănătății are o misiune foarte grea. În primul rând trebuie semnat urgent contractul colectiv de muncă, cel pe ramură, întrucât vechiul contract a expirat la 31 decembrie. De asemenea, trebuie să emită normele de aplicare ale Legii 250, cea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru că Guvernul anterior n-a făcut-o, fiind mai preocupat s-o conteste la Curtea Constituțională, în loc să ceară, spre exemplu, o evaluare exactă a efortului bugetar pe care îl presupune aplicarea ei. Au doar estimări. Apoi, din această lege sunt câteva aspecte interpretabile și ne așteptăm ca noul Guvern, în speță de Ministerul Sănătății pentru noi, să aducă lămuriri. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare Legea salarizării unitare, care ar trebui făcută, însă, cu consultarea sindicatelor, nu cu ignorarea lor, ca până acum”, explică, pentru EVZ, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope.

Stoparea exodului medicilor, testul suprem

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe termen mediu, viitorul ministru al Sănătății, Florian Bodog, va trebuie să repare tot ce s-a „stricat” în ultimul timp.

„Anul trecut, sistemul sanitar a fost decapitat de scandaluri, iar asta a contribuit la deteriorarea imaginii medicilor în ochii pacienților. Noul ministru va trebuie să repare această situație și să redea cadrelor medicale locul lor firesc în societatea românească. Trebuie să depășim faza «plicului cu bani» ca formă supremă de corupție în sistemul sanitar, întrucât corupția înseamnă, în fapt, mult mai mult”, mai spune Pope.

Dovada supremă a „priceperii” noului ministru al Sănătății va fi, însă, stoparea exodului medicilor, a cadrelor medicale în general. „Va trebui să ia măsuri pentru că așa nu se mai poate. Trebuie găsită o soluție și, da, va trebui discutată și partea financiară. Ne așteptăm ca în 2017 să ne așezăm la masa negocierilor și să vedem ce se poate face în ceea ce privește salarizarea angajaților din sistemul sanitar. Pentru că nici măcar infirmiere nu mai găsești. Și nici n-ai cum să găsești atâta timp când în România n-au nicio perspectivă”, explică primvicepreședintele Sanitas.

„Învățământul ar trebui să fie atractiv”

În Învăţământ, Marius Nistor, preşedintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, speră ca noul Guvern să respecte promisiunile liderilor politici anteriori. De asemenea, el transmite că așteaptă o întâlnire cu Pavel Năstase, noul ministru al Educației. Sindicaliștii din educație și noul ministru trebuie să discute despre noul contract colectiv de muncă, care e nevoie să fie semnat rapid, dar și un program de guvernare coerent, care să atenueze din problemele pe care şcoala românească le are. „Ne dorim ca învăţământul să devină atât pentru profesori, cât şi pentru elevi un spaţiu atractiv. Sperăm ca de la 1 februarie, Legea 250/2016 ( n.r. care reglementeză şi veniturile cadrelor didactice) să intre în vigoare. E normal să ne dorim o transparenţă. Cei care activează în educaţie trebuie să ştie ce aşteptări salariale au în funcţie de nivelul de carieră. Au nevoie să ştie ce salarii au la început şi la ce salarii se aşteaptă spre finalul carierei. Ne dorim o programă şcolară aerisită, manuale şcolare de calitate şi resursa umană să fie motivată, toate se pot opţine prin legea salarizării”, a spus Marius Nistor.

Noile ministere ridică semne de întrebare

Bogdan Hossu (foto), preşedintele Cartel Alfa, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu multiplicarea ministerelor, care în forma actuală ar putea conduce spre o ineficienţă a guvernării. ,,În noul Guvern sunt şi persoane noi, cu o experienţă modestă la nivelul administraţiei, dar asta nu înseamnă că nu pot avea o guvernare bună.(...) Transmit îngrijorarea faţă de ruptura Dialogului Social de Ministerul Muncii. De asemenea, ruperea dintre sectorul de cercetare şi inovare de Ministerul Educaţiei. Aceste schimbări ridică semne de întrebare şi ne fac să avem reţineri faţă de noul program de guvernare. (...). Sperăm să nu întâmpinăm confuzii între Dialogul Social şi Dialogul Civic”, a declarat, pentru EVZ, Bogdan Hossu.

„Pentru pensionari, orice ban în plus e binevenit. Sperăm să-și respecte promisiunile”

Ștefan Dumitrescu (foto), preşedinte al Asociaţiei Pensionarilor din România spune că încă nu are o părere formată despre noua conducere care va veni la Palatul Victoriei. ,,Momentan, este prematur, cred eu, să ne exprimăm. Pot spune că măsura de eliminare a impozitării venitului obţinut de pensionarii care încasează mai puţin de 2.000 de lei pe lună este una potrivită. Pentru această categorie socială orice venit în plus este un câştig. Orice ban în plus e binevenit. Să vedem dacă și găsesc mijloacele finaciare ca să o facă. De asemenea, este evident, sunt aşteptări în ceea ce priveşte problema medicamentelor sau a sistemului medical. Să ne amintim de cazul pensionarei de la Constanţa care a aşteptat 26 de ore sosirea unei ambulanţe. Sperăm la o îmbunătăţire a condiţiilor de viață în general. O casă se construieşte de la temelie, așa că sper să-şi respecte promisiunile de început”.