ÎNCĂ O GAFĂ. Singurul articol din presa franceză despre vizita lui Klaus Iohannis la Paris este scris de un român. Corespondentul ziarului Liberation la București (!) îi închină o odă noului Președinte.

ÎNCĂ O GAFĂ. Singurul articol din presa franceză despre vizita lui Klaus Iohannis la Paris este scris de un român. Corespondentul ziarului Liberation la București (!) îi închină o odă noului Președinte.

Klaus Iohannis pare să fi preluat din obiceiurile vechi. Pe care nu le-am mai văzut de la Ion Iliescu încoace. Adică de foarte mult timp. Obsesia după mediatizare, nevoia de arăta că noul președinte al României este mai important decât predecesorul, a dus la o situație grotească. În cotidianul Liberation articolul dedicat vizitei președintelui României Iohannis este semnat de Luca Niculescu, mult mai cunoscut în calitate de realizator al postului de televiziune Digi 24. Acesta este prezentat ca fiind corespondentul ziarului Liberation la Paris. Este greu de înțeles de ce cotidianul francez a apelat la un corespondent de la București pentru a relata despre o vizită care se petrece la Paris. Poate că au vrut să dea o dovadă de bunăvoință... Vă prezentăm în continuare fragmente din articolul preluat din presa franceză.

Diplomație.  Protestant din mica minoritatea germană, noul președinte vrea să reînvie legăturile  cu Franța. "Atipic" este cuvântul cel mai des folosit pentru a descrie noul președinte român, care a sosit la Paris, marți, pentru prima sa vizită oficială în afara țării sale. Klaus Iohannis nu este într-adevăr un român ca mulți alți. Din mica minoritate germane în țară, aceasta este o protestant într-o țară cu 90% ortodocși. În cele din urmă, a intrat în politică aproape accidental, atunci când la începutul anilor 2000, acest fost profesor de fizică a devenit primar al Sibiului, un oras medieval în Transilvania. În timp ce orașul era practic în ruine, el l-a transformat dramatic. După paisprezece ani ca primar, Klaus Iohannis a intrat în "politica mare" și a câștigat, împotriva tuturor așteptărilor, alegerile prezidențiale din noiembrie, învingându-l pe prim-ministru social-democrat Victor Ponta.  (...)Dar succesul unui oraș de 150.000 de locuitori poate fi repetat la scara unei țări care are 20 de milioane? Obiectivele majore  sunt reforma constituțională și politică, reabilitarea infrastructurii și a altor sectoare cheie, cum ar fi educația sau sistemul de sănătate (afectate de exodul medicilor), absorbția fondurilor europene (motor principal de creștere pentru una dintre cele mai sărace țări ale UE) (...)În timp ce președintele se bucură de popularitate în prezent de peste 60%, jurnalistul Ovidiu Nahoi a avertizat: "Șeful statului român are mai puține competențe decât președintele francez și el trebuie să lucreze cu primul-ministru pentru a pune planul său în acțiune"(...)

Și asta e exact ceea ce șeful statului este de a face. Din primele zile de mandat, el a convins toate părțile să semneze un acord pentru a crește bugetul apărării, în timp ce războiul este de a izbucni în Ucraina, cu care România împarte 600 km de frontieră. Starea de grație poate fi scurtă. Venit din Partidul Liberal (centru dreapta), Klaus Iohannis trebuie să lucreze cu principalul său rival în alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta. Ca șef de stat nu poate dizolva Parlamentul, acesta trebuie să aștepte alegerile legislative pentru 2016  când speră să aibă propria sa majoritate, încercând p reconfigurare a relațiilor de putere din Parlament, care va avea probabil loc în câteva luni. Deloc vorbăreț, Klaus Iohannis este opusul predecesorului său, vorbărețul și răsunătorul Traian Băsescu (...) Diferențele sunt vizibile în politica externă. În primul său discurs în 2004, presedintele Băsescu a pledat pentru o axă atlantică București-Londra-Washington. Iohannis a ales Paris, Berlin și Bruxelles pentru primele sale vizite. (...)În timp ce unii se tem că Iohannis favorizeză relația cu Germania în detrimentul altor țări, inclusiv Franța, acesta a răspuns la TV5 Monde, "Eu nu pot uita parteneriatul istoric dintre București și Paris. Francofonia este foarte importantă aici. Personal am încerca, de asemenea să-mi îmbunătățesc franceza mea ". El vrea să reînvie relația franco-română." Ultimii zece ani nu au fost foarte fericiți, dominați de lipsa de interes a fostului președinte Băsescu pentru Franța și obsesia unică a lui Nicolas Sarkozy pentru situația romilor ", a declarat un apropiat al președintelui (...) Semnează Luca Niculescu la corespondentul nostru din Bucuresti

Ne puteți urmări și pe Google News