SITUAȚIA TRAFICULUI. Vântul puternic și zăpada au BLOCAT drumurile din mai multe județe. TOATE porturile de la Marea Neagră sunt ÎNCHISE

SITUAȚIA TRAFICULUI. Vântul puternic și zăpada au BLOCAT drumurile din mai multe județe. TOATE porturile de la Marea Neagră sunt ÎNCHISE

În cel puțin șapte județe drumurile sunt blocate de căderile de arbori, cauzate de vântul puternic dar și din cauza zăpezii și a gheții depuse pe carosabil. Se circulă greu pe toate autstrăzile iar toate porturile sunt închise din cauza zăpezii.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis o informare care arată care este situația traficului în țară. La ora 11.00, în mai multe judeţe din ţară traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. 

În judeţul Suceava, din cauza mai multor arbori care au căzut pe partea carosabilă, circulaţia rutieră pe DN18 a fost întreruptă temporar pe raza localităţii Cârlibaba. La această oră (11.00), traficul se desfăşoară pe un fir, alternativ, estimându-se că, în aproximativ 30 de minute, arborii vor fi înlăturaţi de pe carosabil iar circulaţia va reveni la normal.

În zona localităţii Valea Albă din judeţul Maramureş, traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri la km 33, pe DN18 (arborele care căzuse pe carosabil a fost îndepărtat). 

Ne puteți urmări și pe Google News

În judeţul Bistriţa-Năsăud, pe DN17 (pasul Tihuţa), în localitatea Mureşenii Bârgăului, nu se mai permite circulaţia autovehiculelor de mare tonaj dinspre Bistriţa spre Suceava, dacă nu sunt echipate cu lanţuri antiderapante. 

În judeţul Covasna ninge abundent în Pasul Oituz, pe DN11, între km 79 – 89. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire. 

În judeţul Suceava, traficul greu este permis din nou pe DN17, între Vatra Dornei şi Câmpulung, însă numai cu lanţuri antiderapante. Amintim că, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze pe DN17, între Vatra Dornei şi Câmpulung, traficul greu a fost rstricţionat. 

În judeţul Maramureş, se circulă mai îngreunat din cauza ninsorii pe DN1C, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn, pe DN18 între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei, şi pe DN19, în zona Pasului Huta. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.   

În condiţii de iarnă se circulă şi în judeţul Sibiu, însă mai îngreunat (viteză redusă, aprox.40 km/h) se circulă pe DN14 între Sibiu şi Mediaş şi pe DN14A, între Mediaş şi Blăjel. 

În judeţul Cluj, pe DN1-E60, traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri la km 506, pe raza comunei Căpușu Mare, la intrare în localitatea Dumbrava. Amintim că, din cauza a două autocamioane care au derapat în cursul dimineţii, traficul a fost întrerupt şi ulterior a fost posibilă doar circulaţia autovehiculelor de mici dimensiuni, alternativ. Se semnalează, în continuare, precipitaţii sub formă de ninsoare. 

Pa autostrada A3 Turda – Gilău se semnalează ninsoare slabă, însă carosabilul este negru iar valorile de trafic sunt reduse. 

Pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa carosabilul este uscat, însă se circulă în condiţii de vânt puternic, iar pe A1 Bucureşti – Piteşti traficul rutier între km 49 şi 120 se desfăşoară în condiţii de ploaie şi vânt puternic. În condiţii similare (ploaie şi vânt puternic) se circulă şi pe A3 Bucureşti – Ploieşti. 

În judeţul Gorj, pe DN67C Novaci – Rânca, între km 22 şi 34, pe carosabil s-a depus un strat subţire de zpadă (1 cm). Se acţionează cu două utilaje de deszăpezire şi împrătiere a materialului antiderapant.

Pe DN66 Bumbeşti Jiu – Petroşani, se semnalează precipitaţii sub formă de lapoviţă.

Potrivit Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, din pricina vântului puternic, toate porturile din judeţul Constanţa (Midia, Mangalia, Constanţa Sud-Agigea şi Constanţa Nord) sunt închise traficului maritim, respectiv fluvial.

Recomandările polițiștilor rutieri 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare - dezaburire funcţional etc.). 

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți ca, înaintea începerii deplasării, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată. 

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă, să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor concrete de drum. De asemenea, este necesar să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor. 

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), este absolut necesar ca toţi conducătorii auto să respecte strict indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează permanent pe toate arterele rutiere din ţară pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi să permită utilajelor de deszăpezire să acţioneze.

 Totodată, trebuiesc evitate oprirea/staţionarea în dreptul copacilor (panourilor publicitare) de pe marginea drumurilor, deoarece vântul puternic îi/le poate rupe!