Smecherie de magistrat: "conform fisei fiscale"

Smecherie de magistrat: "conform fisei fiscale"

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ii ancheteaza pe magistratii care si-au ascuns veniturile din declaratia de avere.

Ancheta a fost declansata in urma articolelor aparute in presa, iar rezultatul acesteia urmeaza sa fie dat publicitatii in maximum 30 de zile. Numarul oficial al judecatorilor cercetati nu a fost facut public, insa, neoficial, sunt vizati zeci de procurori si judecatori.

Un caz flagrant, descoperit de EVZ, este cel al presedintelui Tribunalului Bucuresti, Monalisa Neagoe, cel mai mare tribunal ca numar de procese din Romania. Aceasta este sotia lui Robert Neagoe, fost director al Directiei Juridice din Oficiul Privatizarii, urmarit penal in dosarul de tradare si spionaj "Credit Suisse-Mucea".

Declaratia de avere a presedintelui Tribunalului Bucuresti ridica un mare semn de intrebare: cat a castigat sotul sau, Robert Neagoe, in 2005 si in 2006? Desi era obligata sa publice si veniturile sotului, judecatoarea a preferat o "chichita juridica": a completat la rubrica de venituri ale sotului "conform fisei fiscale".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai bine platit slujbas la stat

Implicat in afacerea de tradare si spionaj din jurul marilor privatizari, Robert Neagoe a fost functionar public pana acum o luna. Potrivit legii, fisa lui fiscala nu poate fi data publicitatii. Totusi, functionarii publici trebuie sa-si mentioneze veniturile in declaratia de avere, lucru pe care Neagoe nu l-a facut.

Potrivit calculelor EVZ, Robert Neagoe a castigat in 2006 intre 100.000 si 120.000 de euro. Inainte de a fi pus sub acuzare, acesta a declarat pentru EVZ ca veniturile sale sunt in jurul a 8.000 de euro pe luna.

Banii provin din comisiile de privatizare si indemnizatiile din Consiliile de Administratie ale societatilor de stat aflate in subordonarea Oficiului pentru Privatizare.

"Va rog sa va ganditi si prin prisma contractelor care se incheie aici. E mai bine asa, decat sa fii tentat. Propunerea de salarii a venit de la Banca Mondiala, tocmai ca sa asigure un grad de independenta vizavi de anumite tentatii", motiva atunci Neagoe.

Potrivit declaratiilor recente ale premierului Calin Popescu-Tariceanu, veniturile uriase ale unor functionari publici din astfel de activitati sunt justificate, pentru ca le inhiba acestora tentatia de a primi spaga si de a se subordona unor grupuri de interese.