SOARTA lui Bashar Al-Assad, pe MASA întâlnirii Kerry – Putin de la Moscova

SOARTA lui Bashar Al-Assad, pe MASA întâlnirii Kerry – Putin de la Moscova

Secretarul de Stat american John Kerry speră să „găsească un teren comun de înțelegere” cu rușii, la Moscova, unde îl întâlnește marți, 15 decembrie, pe omologul său, Serghei Lavrov, după care va avea o întrevedere cu Vladimir Putin. Scopul vizitei oficialului american este pregătirea unei reuniuni asupra Siriei, vinerea aceasta, la New York.

Washingtonul contează pe Kremlin pentru a-l aduce pe aliatul său tradițional, Bashar Al-Assad, la masa negocierilor cu opoziția siriană, pentru a pune capăt războiului civil ce face ravagii în Siria din 2011.

John Kerry, citat de AFP, a declarat înainte de întrevederea cu Lavrov:

„Cred că lumea întreagă poate profita de pe urma unei situații în care marile națiuni, cu o lungă istorie comună, au capacitatea de a găsi un teren de înțelegere. Sper ca astăzi să găsim acest teren de înțelegere.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Salutând rolul Moscovei în negocierile care au dus la finalizarea acordului privind dosarul nuclear iranian, Kerry a amintit că cele două state sunt „capabile să lucreze eficient împreună în probleme specifice”. La rândul său, Lavrov a spus că speră ca dialogul să fie „constructiv”.

Washingtonul și Moscova trebuie să ia o decizie privind organizarea unei noi reuniuni internaționale asupra Siriei, vineri, la New York, între țările care susțin opoziția siriană și cele care susțin actualul regim de la Damasc. Reuniunea, deși foarte probabilă, nu a fost confirmată oficial, încă.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al lui Kerry, a ezitat să confirme oficial reuniunea, înainte de discuțiile de la Moscova:

„Nu sunt în măsură să spun că este stabilită 100%.”

Șeful diplomației americane a avut întrevederi cu omologii săi din Qatar și Iordania.

Ultima este însărcinată să redacteze o listă cu grupările teroriste care ar trebui excluse din procesul negocierilor, aspect extrem de sensibil, date fiind aprecierile diferite pe care actorii din dosarul sirian o au asupra naturii „teroriste” sau nu a diferitelor grupări combatante din Siria.

Conferința de la New York se înscrie în procesul de pace început la Viena, prin care 17 țări, inclusiv Rusia și Iran, au căzut de acord pe 14 noiembrie asupra unei foi de parcurs politic în chestiunea siriană.

Aceasta prevede o întrunire la începutul lui ianuarie între regimul de la Damasc și opoziție, instalarea unui guvern de tranziție în următoarele șase luni și alegeri în următoarele 18.

Marea divergență între cele două tabere este soarta lui Bashar Al-Assad: Moscova și Teheranul doresc ca el să rămână la putere măcar pe perioada de tranziție, spre deosebire de Statele Unite, care doresc ca acesta să plece imediat. Aliații occidentali ai Washingtonului au și-au schimbat spectaculos poziția după atacurile teroriste ale ISIS de la Paris, fiind înclinați să accepte ca Assad să joace un rol în procesul de tranziție.

Dialogurile americano-ruse au loc după ce luni, președintele american Barack Obama a subliniat că eforturile militare ale coaliției internaționale conduse de Washington împotriva ISIS în Irak și Siria s-au intensificat, apreciind că progresele împotriva jihadiștilor ar trebui să fie „mai rapide”.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, are programat să meargă săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu, pentru a-i convinge pe membrii coaliției să-și sporească contribuția militară. El va ajunge sâmbătă la bordul portavionului francez Charles de Gaulle, care deține comanda operațiunilor navale ale coaliției în Golf.