Editura Evenimentul si Capital

Societatea Civilă către politiceni: Nu distrugeți Agenția Națională de Integritate

Autor: | | 0 Comentarii | 166 Vizualizari

Trei ONG -uri reprezentative pentru societatea civilă din România cer parlamentarilor să nu numească persoane cu grave probleme de integritate în Consiliul Național de Integritate (CNI)

„Atragem atenția asupra importanței CNI, o entitate vitală, care asigură autonomia Agenției Naționale de Integritate. Nominalizarea unor persoane investigate de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), alte structuri de parchet sau Agenția Națională de Integritate (ANI) în cadrul CNI periclitează funcționarea eficientă a Agenției Naționale de Integritate, monitorizată de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)”, se arată în apelul semnat de Freedom House România, Expert Forum și Grupul pentru Dialog Social.

Monitorizarea MCV și condițiile de numire

Semnatarii atrag atenția că ”un astfel de demers reprezintă un semnal negativ pe care România îl va da în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a luptei împotriva corupției. Atragem atenția că situația Consiliului Național de Integritate se află pe agenda următoarei vizite de evaluare MCV, care va avea loc în decembrie 2014”, se mai arată în apel. 
Societatea civilă face apel la Parlamentul României să țină cont de următoarele două criterii atunci când numește membrii CNI: cei aleși să nu facă obiectul unor investigații penale și să nu fie sub investigația ANI.

Ce-și doresc partidele

Partidele politice au făcut propunerile pentru componența Consiliului Național de Integritate (CNI), organismul care poate propune Senatului numirea şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei Nationale de Integritate. Astfel, din partea PSD este propus Constantin Buchet, Asociația Municipiilor din România l-a propus pe primarul Sectorului 3 Robert Negoiță, Uniunea Națională a Consiliilor Județene l-a propus pe Vasile Silvian Ciupercă și supleant pe Adrian Țuțuianu. Asociația Naționnală a Funcționarilro Publici i-a propus pe Ladaty Laszlo Zsolt și pe Xenia Cosette Teodorescu, asociația Comunelor pe Emil Drăghici iar asociația Orașelor pe Viorel Miron.

UDMR a propus-o pe Peter Zsuzsanna, Asociația pentru Apărarea Drepturilro Omului în România - Helsinki l-a propus pe Ciprian Ciucu, din partea Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale a fost propus Tiberiu Tănase, din partea PNL  a fost propus Bogdan Găurean și din partea PDL, Cynthia Curt.

Persoanele propuse urmeaza sa fie audiate in Comisia Juridica din Senat. Preşedintele Consiliului este ales dintre membrii acestuia, prin votul secret a cel puţin jumătate plus unu dintre membri, în termen de 5 zile de la data şedinţei de constituire a Consiliului.

Concesiunea lui Ciupercă

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

Firma lui Negoiță

Robert Negoita, primarul sectorului 3, a fost anchetat de ANI, fiind acuzat de un posibil conflict de interese descoperit de Centrul de Investigatii Media.  Inspectorilor de Integritate li s-a cerut sa verifice modul în care o firmă aparținând familiei sale, Pro Confort Windows, a ajuns să lucreze într-un proiect de reabilitare termica a unui bloc din Capitală, lucrare finantata de Primăria Sector 3.

Isprăvile lui Buchet

Fost peremist de frunte, Constantin Buchet s-a făcut remarcat în postura de membru al CNSAS. El se află pe lista beneficiarilor vilelor ANL din cartierul Henry Coandă. Surse politice susțin că acesta ar fi puternic susținut de Liviu Dragnea și de Codrin Ștefănescu.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro