Societatea Română de Radiodifuziune a pierdut o mare valoare. Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu a decedat

Societatea Română de Radiodifuziune a pierdut o mare valoare. Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu a decedat

Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu a încetat din viață, miercuri, la vârsta de 97 de ani.

"Teatrul Naţional Radiofonic anunţă cu profund regret încetarea din viaţă a doamnei Elena Negreanu, personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare fineţe a expresiei radiofonice, dascăl competent şi intelectual de autentică vocaţie", informează Radio România, potrivit Mediafax.

Elena Negreanu s-a născut în anul 1918, la Iaşi. Opt ani mai târziu s-a mutat la Bucureşti. Aici a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov.

Din anul 1945 până în 1947, Elena Negreanu a fost crainică la Radiodifuziunea Română. Anul 1947 este cel în care aceasta  devine actriţă la Teatrul Naţional. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, intră în activitatea pedagogică, devenind conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 1956, acesta a început activitatea de regizor artistic în redacţia Teatru a Radiodifuziunii Române. A montat numeroase spectacole din dramaturgia clasică şi contemporană, naţională şi universală.

În anii 2006 şi 2008, a prezentat, în foaierul sălii Radio, două expoziţii de grafică personală, care s-au bucurat de succes din partea publicului şi a criticii de specialitate, informează Revista Teatrală Radio.

Elena Negreanu a fost cea care l-a descoperit pe Florin Piersic și l-a încurajat pe tot parcursul carierei sale. 

Din creaţia radiofonică a Elenei Negreanu, Societatea Română de Radiodifuziune va difuza în următoarea perioadă spectacolele: "Candida", de George Bernard Shaw (joi, de la ora 00.30, la Radio România Cultural), "Fiul preşedintelui", de Eva Curie (pe 7 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural), şi "Neînţelegerea", de Albert Camus (pe 11 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, şi, în reluare, pe 13 februarie, de la ora 13.30, la Radio România Internaţional).scoperit pe Florin Piersic și l-a încurajat pe tot parcursul carierei sale.