SOLUȚII pentru DATORNICII în FRANCI ELVEȚIENI, după Decizia CCR pe Legea Conversiei

SOLUȚII pentru DATORNICII în FRANCI ELVEȚIENI, după Decizia CCR pe Legea Conversiei

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de a declara neconstituțională Legea de conversie a creditelor în franci elvețieni. CCR oferă, în motivare, două căi prin care datornicii își pot rezolva problemele: deschiderea unei acțiuni în instanță cu invocarea impreviziunii și solicitarea fie a dării în plată a locuinței ipotecate, fie reechilibrarea contractului, chiar prin conversia din CHF în lei, la cursul anterior momentului de la care raportul de schimb poate fi considerat imprevizibil.

CCR a declarat neconstituțională legea de conversie a creditelor în februarie, după ce anul trecut Cabinetul Cioloș a atacat-o. Curtea a considerat că legea are vicii de fond și că a fost încălcat principiul bicameralismului, prin modificările masive din Camera Deputaților față de forma adoptată la Senat. 

În plus, CCR consacră principiul nominalismului monetar, statuând că plata contractelor trebuie făcută în moneda stabilită de la început, dar – foarte important – permite instanțelor să intervină, cu condiția îndeplinirii condițiilor de impreviziune. 

„Curtea apreciază că argumentele reținute în Decizia nr.623 din 25 octombrie 2016 privind Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite cu privire la incidența teoriei impreviziunii sunt pe deplin aplicabile și în materia contractelor de credit în franci elvețieni”, argumentează judecătorii de constituționalitate. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Impreviziunea derivă dintr-un element al contractului ce nu putea să fie anticipat de părți la momentul semnării contractului. Așa că, și dacă riscul valutar este unul asumat în contractele de credit în valută, CCR consideră că pot exista situații în care amploarea riscului este imposibil de anticipat, așa că instanțele trebuie să intervină pentru reechilibrarea contractului. 

„Instanța judecătorească are competența și obligația să aplice impreviziunea dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile existenței acesteia, astfel că situația consumatorilor de credite în franci elvețieni cunoaște un remediu judiciar viabil, de natură să înlăture efectele schimbării circumstanțelor care au condus la contractarea creditului. Aceasta are posibilitatea de interveni asupra contractului în mod efectiv, fie în sensul dispunerii încetării executării sale, fie în cel al adaptării sale noilor condiții, cu efecte juridice doar pentru viitor, prestațiile deja executate rămânând câștigate contractului”, se mai arată în motivarea CCR. 

„Adaptarea la noile condiții se poate efectua inclusiv printr-o conversie a ratelor de plată în moneda națională la un curs de schimb pe care instanța îl poate stabili în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei în scopul reechilibrării obligațiilor, curs valutar care poate fi cel de la data încheierii contractului, cel de la data survenirii evenimentului imprevizibil sau cel de la data efectuării conversiei”, precizează magistrații CCR. 

Important este ca un judecător să facă diferența dintre debitorii de bună-credință și cei de rea-credință, consideră judecătorii de contencios constituțional. În aceste condiții, chiar dacă legea nu va intra în vigoare, datornicii în franci elvețieni, împovărați de ratele aproape duble, după explozia francului elvețian din 15 ianuarie 2015, au primit o veste oarecum bună. Doar că totul va trebui tranșat de instanțe, ceea ce va dura destul de mult, având în vedere viteza cu care se mișcă sistemul de justiție românesc.