SONDAJ. Românii NU mai vor penali în politică. Condamnaţii pentru corupţie ar trebui să DISPARĂ din peisaj

SONDAJ. Românii NU mai vor penali în politică. Condamnaţii pentru corupţie ar trebui să DISPARĂ din peisaj

Într-o proporţie covârşitoare (91,9%), românii spun că n-ar mai vota la viitoarele alegeri locale un candidat cercetat sau acuzat de fapte de corupţie, arată un sondaj realizat de Inscop realizat la cererea publicaţiei Adevărul.

Dat fiind că până la alegerile locale mai sunt doar şase luni şi ţinând cont de numeroasele cazuri de primari cercetaţi de DNA, care sunt, totuşi, luaţi în calcul de partide pentru o nouă candidatură, Inscop Research a evaluat, în cadrul proiectului „Adevărul despre România“, disponibilitatea alegătorilor de a mai vota candidaţi cu probleme penale. Întrebaţi dacă ar mai vota pentru funcţia de primar al localităţii o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupţie, 91,9% din români răspund negativ. „Rezultatul este cu atât mai grăitor cu cât, altminteri, o parte importantă a românilor este dispusă să acorde prezumţia de nevinovăţie celor acuzaţi de fapte de corupţie până la o decizie definitivă a instanţei“, se arată în analiza Inscop. Iată cum văd românii prezumţia de nevinovăţie, scrie Adevărul

Lupta anticorupţie, foarte importantă Marea majoritate (88,4%) din cei chestionaţi susţine că personalităţile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupţie nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcţie publică. Doar 8% din subiecţi apreciază că persoanele condamnate pentru fapte de corupţie ar trebui să ocupe funcţii publice după ce îşi execută pedeapsa. 3,6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.   

Potrivit marii majorităţi a populaţiei, acţiunile statului de combatere a corupţiei sunt foarte importante (50,1%) şi importante (36,7%). Doar 8,7% din români consideră fenomenul corupţiei puţin important, iar 1,7% îl apreciază ca deloc important. Sondajul a fost realizat în perioada 23 octombrie -1 noiembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.098 persoane, eroarea maximă  admisă a datelor fiind de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 

Ne puteți urmări și pe Google News