ORDINE ÎN FAMILIE. Soţii bătăuşi, ţinuţi la distanţă şi evacuaţi

ORDINE ÎN FAMILIE. Soţii bătăuşi, ţinuţi la distanţă şi evacuaţi

Agresorii membrilor familiei vor fi obligaţi, prin lege, să plece din casă, să despăgubească victimele şi să nu intre în contact cu ele.

Un proiect de modificare a legii de com­batere a vio­len­ţei în familie le pregăteşte agresorilor pedepse dure. Legea, iniţiată de parlamentari ai PDL şi minorităţi, a fost a­doptată în Senat şi urmează să intre la vot final, în Camera De­putaţilor, for decizional.

Statisticile arată că 75%-80% dintre femei sunt abuzate în spaţiul domestic (verbal, psihologic, fizic, sexual). Soţul violent,  la 200 de metri distanţă

Cele mai multe femei agresate nu depun plângere împotriva soţilor, fie pentru că se tem că ajung în stradă, cu copiii, fie pentru că amenzile date acestuia destabilizează bugetul familiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit noului proiect de lege, victima are dreptul să solicite în instanţă ordin de protecţie provizoriu. Astfel, judecătorul îi poate interzice agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună şi să-l oblige să suporte cheltuielile medicale, de judecată, dar şi costurile cazării şi consilierii celor pe care îi abuzează.

Victima mai poate cere ordin de restricţie, care prevede păstrarea distanţei de minimum 200 de metri faţă de persoana vătămată şi interzicerea oricărui contact telefonic, pe o perioadă de doi ani. "Votarea de marţi pe articole din Camera Deputaţilor este ultimul pas spre votul final de săptămâna viitoate pe acest proiect, care corelează legislaţia românească cu cea europeană, chiar dacă vine după mai bine de 7 ani", a declarat unul dintre iniţiatorii legii, deputatul Petru Movilă. Amenzi pentru agresorul care contactează victima

De asemenea, proiectul de lege prevede şi sancţionarea cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru refuzul primirii în adăpost sau cel de a acorda asistenţă medicală victimelor, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului, când condiţiile ce au impus internarea nu mai sunt valabile, şi amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru încercarea agresorului de a pătrunde în adăpostul victimei. 1.000 de lei este amenda maximă pentru agresorul care încearcă să pătrundă în adăpostul victimei, peste ordinul de restricţie emis de instanţa judecătorească Citiți și:

  • Trasul de păr, violență în familie