SPA-ul din bucătăria ta

SPA-ul din bucătăria ta

Câte femei n-au cheltuit, lunar, sute de lei pe produse cosmetice care nu întotdeauna au efectul scontat? Asta în condițiile în care, în propria bucătărie, găsești ingrediente perfecte pentru tenul tău. Și e mult mai ieftin

E departe de a fi o noutate faptul că pielea absoarbe mult mai ușor ingredientele naturale, nutrienții din măștile sau tratamentele cosmetice pregătite în casă. Materia primă e la îndemâna oricui, pentru că e vorba de ingrediente pe care le folosești, de obicei, pentru mâncărurile preferate.

Banane, miere, lămâi, castraveți, morcovi, pepene, struguri, ouă, oțet, mălai, zahăr, cacao, ulei de măsline, roșii, pătrunjel, cam tot ce avem la îndemână poate fi folosit. Rețetele sunt simple, nu necesită pregătire îndelungată, se aplică rapid și la fel își fac și efectul.

Castraveții te scapă de cearcăne

Ne puteți urmări și pe Google News

Sărac în calorii, dar plin de vitamine, castravetele este o legumă-minune ce poate fi consumată ca atare sau în salate. Este, însă, la fel de benefic și pentru piele. Există mai multe rețete de măști „home made” care-l au în compoziție. Noi vă prezentăm trei dintre ele.

Spre exemplu, poate fi combinat cu mentă și ou. Castravetele se dă prin răzătoare, se amestecă cu un albuș bătut bine și puțină mentă zdrobită. Crema obținută se întinde pe față și se ține un sfert de oră. Are efect anti-rid și hidratant, ajutând pielea să producă mai mult colagen. Dacă în acest timp vă puneți pe ochi și două felii fine de castravete, scăpați și de cearcăne.

Apoi, un castravete făcut cremă în blender, amestecat cu un albuș de ou bătut spumă, 2 linguri de miere și 3 de lapte, formează o mască numai bună pentru față și decolteu. Curăță tenul și dă luminozitate pielii, refăcându-i și elasticitatea.

Tot mixat, dar de data aceasta amestecat cu o jumătate de ceșcuță de iaurt și o linguriță de miere, compune o pastă numai bună pentru hidratarea și refacerea elasticității pentru pielea uscată, iritată sau cu acnee.

Bananele hidratează și luminează tenul

Printre cele mai consumate fructe din lume, bananele au numeroase efecte benefice pentru sănătate. Spre exemplu, reduc riscul de cancer și astm, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc sănătatea inimii. Și pentru ten fac minuni.

O banană zdrobită, amestecată cu o ceșcuță de iaurt și o lingură de suc de lămâie, exfoliază pielea delicat, dar o și hrănește. Masca se ține pe față 15 minute, iar ce rămâne poate fi păstrat, la frigider, 3 zile. Efectul este imediat: pielea va fi mai elastică și mai luminoasă.

 

 

Simplu de folosit

● ULEI DE MĂSLINE – bun demachiant, pentru că nu irită ochii și hrănește pielea

● SARE și ZAHĂR – exfoliante pentru mâini și picioare, dacă le amesteci cu ulei de măsline

● OUĂLE – amestecate cu ulei de măsline sunt bune ca mască pentru părul degradat

● LAPTELE – hrănește pielea uscată și o înmoaie

● OȚETUL – diluat cu apă și turnat pe păr, te scapă de mătreață și degresează

● SUCUL DE ROȘII – excelent exfoliant și anti-rid

● BUSUIOCUL – pasat și pus pe față, calmează pielea iritată

● PĂTRUNJELUL – pasat și întins pe pielea iritată are efect antiinflamator. Făcut infuzie, tratează transpirația picioarelor și hrănește părul uscat

● MĂLAIUL – amestecat cu banană pasată și iaurt este un exfoliant blând, dar eficient, pentru față.

FOTO: Malai

Lămâia, efecte incredibile

Bogată în vitamina C și alți compuşi chimici vindecători, lămâia este un puternic antioxidant, care crește imunitatea organismului, ajută la întărirea vaselor sangvine şi chiar blochează dezvoltarea anumitor celule care declanșează apariţia cancerului. Dar asta nu e tot.

FOTO: Lamaia bogată în vitamina C și alți compuşi chimici vindecători

Albește unghiile și curăță tenul

Sucul ei funcționează ca o loțiune tonică astringentă și curăță perfect tenul gras. Dacă la 2 lingurițe de suc de lămâie, adaugi 2 linguri de fulgi de ovăz și 2 linguri de miere, faci o pastă care, întinsă pe față, redă imediat strălucirea tenului. Are și efect astringent, pentru că închide porii dilatați și curăță în profunzime. Totuși, nu îl folosiți în zona ochilor, pentru că este iritant.

Apoi, dacă îți înmoi câteva minute în zeamă de lămâie unghiile fără ojă, acestea se curăță de pete și se albesc ca prin minune. D.L.)

Mierea, balsam pentru piele

I se spune și „aurul lichid“, este folosită de aproape 2.500 de ani și conține multe vitamine importante pentru organismul și creierul uman: B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, magneziu, calciu, fier, mangan, sulf și zinc. De asemenea, consumând constant miere, ne întărim globulele albe din sânge. De aceea, este indicat să mâncăm miere, dar nu amestecată în prăjituri sau orice altceva.

Tratează alergii, arsuri și infecții

Este benefică și pentru piele: poți face o baie călduță în care ai pus 3-4 linguri de miere. Se topește imediat și este un puternic umectant, atrăgând apa în piele și în păr. Chiar dacă e lipicioasă, se clătește ușor. Nu trebuie omis faptul că poate trata alergii, dar și tăieturi mici și arsuri artificiale sau chiar infecții bacteriene sau fungice, datorită naturii sale acide. (D.L.)