Spamul care te cheamă să-l asculţi pe Dumnezeu

Spamul care te cheamă să-l asculţi pe Dumnezeu

Un popă de sat, pasionat de IT şi webdesign, a deschis un radio pe internet cu muzică religioasă. Preotul are şi un chat cu acelaşi profil. Publicitate încă n-are la cei 20 de ascultători zilnic.

Cristian Anghel este un tânăr popă de sat, cu doar trei ani de preoţie la parohia Avrămeşti, la 40 km nord de Bârlad. N-are semnal la telefon decât dacă iese la drumu’ mare. Îi convine să stea mai mult pe "e-mail".

Zice că are modemul cocoţat pe streaşina turlei şi că merge mai bine ca orice mobil. E pasionat de webdesign şi de noul său proiect on-line, un radio cu muzică religioasă.

Ideea i-a venit la două săptămâni după Paşti, iar într-o lună şi jumătate a programat întreaga pagină web www.aliluia.ro. Blogosfera românească a început să arate, în urmă cu câteva săptămâni, cu degetul către acest proiect din cauza spamurilor primite, în care erau invitaţi să se roage ascultând muzică religioasă, fără "reclame şi pauze publicitare".

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe două, trei sau patru voci

"Părintele Anghel a promovat poate şi el cumva, dar noi nu insistăm. Nici la alte biserici n-am zis. Cine nu vrea s-asculte, să-l închidă", a spus pr. protopop Vasile Laiu, de la Protopopiatul Bârladului. Iar dacă această metodă nu convinge suficient, credincioşilor li se oferă şi un canal de chat pe platforma iniţiată de preotul Anghel.

"Nu am creat radioul Aliluia.Ro pentru a mă mândri sau pentru a mă lăuda public, ci doar cu gândul la Dumnezeu şi la oameni", mărturiseşte părinţelul Cristian Anghel. "Am programat pagina web www.aliluia.ro cu toate serviciile şi licenţele ei, inclusiv postul de Radio Aliluia.Ro", a mai adăugat acesta.

Muzica pe care o bagă radioul este înregistrată şi clasificată ca muzică religioasă creştin-ortodoxă. Aici intră muzică psaltică şi muzică religioasă corală, pe două, trei sau patru voci, în diverse limbi, dar în mare parte în română şi greacă. "Noi nu punem la radio muzică de ieri, alaltăieri", l-a completat protopopul Vasile Laiu.

Radioul "emite" din Franţa

Serverul principal al site-ului se află-n Franţa. "Nu a fost deloc uşor, majoritatea firmelor din România te costă foarte mult din cauza faptului că un asemenea serviciu necesită multă bandă de internet şi transmisie stabilă. Oferta cea mai bună, surprinzător, am găsit-o în Franţa, la un mare furnizor de servicii de găzduire servere, numit OVH. Dat fiind faptul că OVH nu acceptă clienţi români, am fost ajutat de o persoană din Spania care a făcut contractul. Prin ea am efectuat şi plata", spune preotul.

În medie, ziua sunt aproximativ 10- 20 de ascultători, iar seara, între orele 19.00 şi 24.00, sunt, în medie, 30-50 de ascultători. Cel mai mic număr se înregistrează dimineaţa, între orele 4.00 şi 7.00, adică între unul şi cinci ascultători. "Aceste cifre sunt mult mai mari în weekend. Nu am făcut încă o monitorizare exactă a ascultătorilor pe fiecare minut sau pe fiecare zi. Suntem abia la început. Postul a fost deschis la începutul lui iunie, în primele zile fiind sub teste", a mai completat preotul Anghel.

Doar 800 de fani pot asculta simultan

Cheltuielile lunare, zece euro plus TVA, sunt suportate din buzunarul propriu al preotului.

"Licenţa de emisie online este pe numele meu, pentru a avea acces uşor la ea. A costat cinci dolari, plus TVA. Această licenţă este cu garanţie pe viaţă, cel puţin aşa stipulează contractul", râde acesta. "De la OVH avem propria noastră unitate server privat cu 100 mbps bandă, care susţine 4 servere de radio, cu o capacitate maximă de 800 de ascultători", spune tehnic Cristian Anghel.

Diverse firme de pe internet (Xtris.net, PhpBB.com) au oferit gratuit serviciile lor pentru a găzdui pagina web, forumul şi chatul. "Dacă cineva doreşte să ajute, suntem deschişi. Vom putea ridica noi servere şi vom putea mări astfel capacitatea de ascultători. Totuşi, având în vedere situaţia sinistraţilor din România, mai bine primesc aceştia ajutor să-şi refacă locuinţele sau să aibă hrană pentru familie", este înţelegător părintele Anghel.

DETALII

Un avantaj cert: e neîntrerupt de reclame

Nu puţini sunt cei care au primit spamul de la Radio Aliluia.ro: "Vă invităm să vizitaţi pagina web www.Aliluia.Ro pentru a oferi împreună lauda lui Dumnezeu. Vă oferim să ascultaţi gratuit muzică religioasă creştin-ortodoxă non-stop, neîntreruptă de reclame şi publicitate. Alături de postul nostru de radio aveţi acces la un forum gratuit şi un chat instant. Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă aştep tăm să vă alăturaţi nouă pentru a unifica o comunitate creştin-ortodoxă on-line. Ne cerem iertare dacă nu aţi dorit să primiţi acest mesaj".