„Spanacul francezului”, în ciorba românului

„Spanacul francezului”, în ciorba românului

Folosită în bucătărie pentru frunzele verzi, galbene sau violet, loboda se gătește în toate felurile: supă, ciorbă, mâncare, garnitură și chiar desert

Loboda (Atriplex hortensis) este o plantă originară din Europa și Asia. Astăzi se cultivă în grădini atât primăvara cât și toamna, crește și la umbră și la soare, fiind rezistentă la secetă și frig. Cu așa calități e de la sine înțeles că a devenit preferata țăranilor români. A ajuns cuvânt în proverb – „ca Vodă prin lobodă”, adică lipsit de griji. Și, mai nou, fără vreo legătură cu planta, un personaj din Games of Thrones poartă numele Loboda.

Ciorbă de lobodă

Ingrediente: ● 6 legături de lobodă roşie, ● o legătură de ceapă verde, ● 2-3 cartofi noi, ● 2 morcovi, ● o legătură de leuștean, ● o legătură de pătrunjel, ● sare, ● piper, ● 2 lingurițe de ulei de măsline, ● iaurt sau smântână, ● 500 ml borș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preparare. Puteți prepara ciorba exclusiv cu lobodă violet, caz în care culoarea va fi una de-a dreptul exotică. Fără pretenții de artă vizuală, frunzele de diferite culori se pot amesteca. Se pun la fiert 2 litri de apă cu o linguriţă de sare şi se adaugă loboda spălată în prealabil. După câteva clocote se scoate din oală, se pune la scurs într-o sită. Se aduagă în apă zarzavaturile tăiate mărunt. După ce au fiert, se toacă loboda şi se pune peste legumele fierte. Se condimentează cu sare şi puţin piper şi se lasă să clocotească din nou. Separat, se pune borşul la fiert, se adugă peste ciorbă, împreună cu leuşteanul şi pătrunjelul, şi se serveşte cu smântână sau iaurt.

Tartă de lobodă

Ingrediente: ● 300 g făină, ● 125 g unt, ● 100 ml apă, ● sare (aluat), ● două grămăjoare de lobodă, ● 200 g ricotta, ● 250 g ciuperci, ● ceapă verde, ● ceapă prăjită, ● 1 linguriță de griș, ● sare și piper, ● 1 ou (umplutura).

Preparare. Se face un aluat fraged din toate ingredientele, frământându-le bine. Până e gata umplutura, aluatul se pune la frigider. Se rup bucăți rezonabile de lobodă și ceapă. Peste ele se presară grișul, sarea, apoi ricotta și se amestecă. Ciupercile se taie în bucăți mai mărișoare și se călesc în suc propriu cu puțină sare și piper. Se păstrează un sfert din aluat pentru decor. Restul se pune în tava de tarte, inclusiv pe pereții recipientului. Peste aluat așezăm umplutura de lobodă, apoi ciupercile, iar peste ele presărăm vreo două linguri cu ceapă prăjită. Aluatul de décor se așează de jur împrejurul tăvii, pentru a susține marginile. Se coace jumătate de oră și se servește cu sos de iaurt.

La fel cum se prepară mâncarea de spanac sau de urzici, se poate face și loboda. La fel, pentru a avea un fel colorat se pot sorta cromatic frunzele. De asemenea, frunzele de lobodă pot fi folosite și pentru sarmale.

Farmacie vie: ajută la detoxifiere

Loboda previne și combate astenia de primăvară și contribuie la detoxifierea organismului. În afecțiuni pulmonare și dureri de stomac, loboda este utilizată sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din semințe. Are efect mineralizant și vitaminizant (conține vitamina K). Ajută la detoxifierea organismului, încetinește procesul de îmbătrânire și ajută la regenerarea celulară. Loboda are și puternice efecte diuretice și laxative, fiind ideală în curele de slăbire.