Specialiștii în boli infecțioase fac un anunț despre STAREA pacientului suspect de EBOLA

Specialiștii în boli infecțioase fac un anunț despre STAREA pacientului suspect de EBOLA

La ora 13.00, la Ministerului Sănătăţii, specialiştii Institutului Naţional de Boli Infecţionase Matei Balş vor face declaratii de presă cu privire la starea de sănătate a pacientului din Ploieşti transferat la unitatea medicala din Bucureşti.

Aseară, echipa de specialisti ai Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” condusa de prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel a informat Ministerul Sanatatii ca, in urma consultului medical, se infirmă „intr-un procent de 99 la sută posibilitatea ca pacientul transferat din Ploieşti să fie infectat cu virusul Ebola”.

Analizele bărbatului, trimise în Germania

Rezultatul analizelor medicale prelucrate in laboratorul acreditat din Germania privind posibila infectarea cu virusul Ebola a bărbatului va fi cunoscut în minimum 72 de ore şi maximum o săptămână.

INFORMATII importante pentru populatie privind infectarea cu virusul Ebola, furnizate de catre specialistii de boli infectioase ai Institutului National de Boli Transmisibile „Prof. Dr. Matei BALS”:

·        Pacientul nu este contagios în perioada de incubație ·        Pacientul devine contagios odată cu apariția simptomelor ·        Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu: o   Sângele infectat o   Secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate ·        Ceremoniile funerare africane care implică contact direct neprotejat cu decedatul  sunt cunoscute ca au rol în transmitere ·        Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni după recuperarea clinică așa cum a fost observată la flavivirusul Marburg și poate fi presupusă și pentru virusul Ebola ·        Contactul fizic simplu cu o persoana bolnavă se pare că nu este suficient pentru a contacta boala. ·        Transmiterea prin obiecte puternic contaminate este aparent posibilă.