„Spionii” lui Sereș se dau loviți de boală, înainte de sentința finală

„Spionii” lui Sereș se dau loviți de boală, înainte de sentința finală

În dosarul privatizărilor strategice, mai bine de jumătate dintre acuzați nu sunt în țară. Procesul se apropie de final, după ce în prima instanță, Curtea Supremă a dat condamnări grele. Prin avocați, consultanții străini acuzați de spionaj nu mai vor să audă de România. Unii s-au îmbolnăvit, iar alții nu sunt de găsit.

Șase dintre cei zece inculpați din dosarul „Privatizărilor strategice” nu sunt în acest moment în țară. Cu puțin timp înainte de decizia definitivă din acest dosar, președintele Completului de cinci judecători de la Instanța Supremă, Ionuț Matei, a fost curios la termenul de ieri ce se mai știe de: româno-germanul Gabor Kerekeș, cehul Michal Susak, românul-englez Călin Mircea Flore, turcul Mustafa Oral sau bulgarul Stamen Stanchev.

Arestat în Köln

Rând pe rând, avocații acestora și-au prezentat versiunile. Astfel, despre Gabor, avocații acestuia au precizat că este arestat de autoritățile germane. El a cerut schimbarea avocatului din Germania, iar noul apărător ar fi solicitat un termen pentru studirea documentelor în vederea extrădării, dar nu mai devreme de 15 decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la aceeași sursă, magistrații au aflat că instanța din Köln încă nu a discutat cererea de extrădare făcută de Ministerul Justiției și faptul că el are dublă cetățenie, româno- germană. Procurorul de ședință a arătat că va cere Ministerului Justiției  retragerea cererii de extrădare, pentru a câștiga timp. Astfel, procesul din țară nu se va mai amâna din lipsă de procedură, iar Kerekes, în eventualitatea unei condamnări, va fi dat în urmărire generală dacă nu se întoarce în țară. Ionuț Matei s-a întrebat dacă Gabor Kerekes nu și-a premeditat plecarea din țară.

Despre Susak, avocatul acestuia a precizat că este în Cheia si nu se poate deplasa in România, deoarece are ceva probleme cu spatele. A adus și niște documente doveditoare, dar care nu erau traduse din limba cehă.

Avocatul lui Flore a susținut că clientul său nu a mai luat legătura cu el de patru luni. „De când mi se interceptează convorbirile cu clienții, am convenit să nu mai vorbim la telefon. Ne întâlnim periodic la Londra și discutăm despre proces. La fel se întâmplă și în cazul lui Vadim Benyatov (foto drepta) Don”, a precizat avocatul celor doi în fața instanței.

Nici despre Oral nu se cunosc amănunte. Apărătorul său a precizat că nu se poate deplasa în țară, deoarece starea de sănătate nu-i permite. Ar prezenta și dovezi în acest sens, dar în Turcia actele medicale s-ar elibera în condiții foarte stricte, deci nu au fost încă trimise în țară.

Stanchev, în Dubai

Despre Stanchev, noutăți nu sunt, potrivit avocatului. S-a mutat din Monaco în Dubai și nu a dat niciun semn de la ultimul termen. În aceste condiții, judecătorii au rămas în pronunțare pe cererile celorlați inculpați din dosar de ridicare a controlului judiciar și au stabilit termen pentru 17 decembrie.

Sentințele din 3.XII.2013

● Codruț Sereș(foto dreapta), fost ministru: șase ani pentru trădare prin transmitere de secrete.

● Zsolt Nagy, fost ministru: cinci ani pentru aderare la un grup infracțional.

● Vadim Benyatov: zece ani pentru spionaj.

● Stamen Stanchev: 11 ani pentru spionaj.

● Mihai Radu Donciu: șapte ani pentru trădare prin transmitere de secrete.

● Mihai Dorinel Mucea: șase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete.

● Michal Susak: zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj.

● Mircea Călin Flore: nouă ani și șase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj.

● Gabor Kerekes: cinci ani pentru aderare la un grup infracțional.

● Mustafa Oral: cinci ani pentru inițierea unui grup infracțional transnațional.