SPIONUL RUS care a fost AMENDAT de Poliţia Rutieră în BUCUREŞTI de ZIUA NAŢIONALĂ a României

SPIONUL RUS care a fost AMENDAT de Poliţia Rutieră în BUCUREŞTI de ZIUA NAŢIONALĂ a României

Un anume Paul William Hampel era arestat în Canada, în urmă cu zece, ca fiind spion rus.

Spionul rus fusese amendat în România, în 2003, unde luase amendă de şa Poliţia Rutieră pentru că a blocat intersecţia din faţa Casei Poporului. Spionul, cu numele fals Paul William Hampel, a fost reţinut, în noiembrie 2006, pe un aeroport din Montreal, în baza unui certificat federal de securitate, fiind acuzat că a deţinut ilegal mai multe paşapoarte canadiene, pentru a spiona în favoarea Federaţiei Ruse din 1996.

Între anii 2001 şi 2003, spionul a realizat mai multe fotografii în state din Europa de Est, pe care le-a postat pe un site pe internet, într-un album denumit "Balcanii Mei Frumoşi" (http://www.mybeautifulbalkans.com/). Site-ul îl descria pe Hampel drept "analist din Canada în domeniul pieţelor emergente".

Acesta a postat ultimele fotografii în galeria online pe 11 noiembrie 2006, cu numai câteva zile înainte să fie arestat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În dreptul fotografiilor realizate în România, Hampel scria că, în prima zi pe care a petrecut-o în Bucureşti s-a rătăcit în piaţa uriaşă din faţa Casei Poporului. "Am decis să urmăresc un Mercedes negru, care sigur ştia drumul. Nici nu mi-am dat seama că vorbeam cu şoferul în intersecţie, iar culoarea semaforului se schimba de la galben la roşu", scria Hampel.

Spionul mai povestea că a fost oprit de doi ofiţeri de poliţie şi a trebuit să plateasca pe loc o amendă de un milion de lei. "Aceasta este starea în care mă aflam, în timp ce căutam un unghi potrivit" pentru a fotografia cladirea, care "aminteşte de perioada comunistă a României, chiar în seara de 1 decembrie, Ziua Naţională a României".

Reţinerea spionului Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei a pus în dificultate conducerea serviciilor de informaţii canadiene, deoarece el a trăit legal în Canada cel puţin 10 ani, timp în care a preluat identitatea unui cetăţean canadian decedat. În cei 10 ani, Paul William Hampel a obtinut de la autorităţile federale canadiene nu mai puţin de 3 paşapoarte. În momentul arestării, spionul avea asupra sa un paşaport, un certificat de naştere, echivalentul a 7800 de dolari canadieni (în cinci valute diferite), trei telefoane mobile (cu abonamente la operatori din trei ţări) şi două camere digitale.