Spondilitele anchilozante, bolile pe care statul nu vrea să le vindece

Spondilitele anchilozante, bolile pe care statul nu vrea să le vindece

Pentru acest grup de boli, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au aprobat tratamente bio decontate doar pentru faza cronică, când nu mai vindecă pacientul și nu în faza incipientă, când bolnavii ar scăpa de condamnarea pe viață

Ați văzut vreodată pe stradă bărbați încovoiați și sprijiniți în baston, care abia se mișcă? Cel mai probabil au spondilită anchilozantă, un grup de afecțiuni reumatice în care articulațiile bazinului, spatelui, șoldurilor, genunchilor și vertebrelor s-au atrofiat ireversibil. La fel și coloana vertebrală. Conform statisticilor, 2 persoane dintr-o mie au o astfel de afecțiune , preponderent bărbați, cu vârsta între 15 și 35 de ani, dar și femei.

Simptomele care te trimit la medic

„Inițial, pacientul a avut durerile lombare, care l-au trezit noaptea, au trecut, iar au apărut, nu le-a băgat în seamă și s-au scurs ani și ani. Din momentul în care apar primele simptome până se pune diagnosticul, trec între 8 și 11 ani! Deci, diagnosticul se pune foarte târziu, după o evoluție îndelungată a bolii“, explică prof.dr. Ruxandra Ionescu, reumatolog, șeful Clinicii de Medicină Internă și Reumatologie de la Spitalul Sfânta Maria. Problema este că, potrivit normelor stabilite de Casa de Asigurări de Sănătate și de Ministerul Sănătății, pentru a pune diagnostic medicul trebuie să aibă dovada radiologică a deformării articulațiilor și a oaselor. Adică, atunci când s-a ajuns deja în fază cronică. Prea târziu, spun experții.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pacientului care are o durere ce îl sâcâie de 3 luni e simplu să-i faci un RMN, iar dacă vedem inflamația putem să-i punem rapid diagnostic, în faza incipientă. Noi așteptăm până ce boala distruge“, spune reumatologul.

Tratamentul salvator, aplicat prea târziu

Mai grav este că, odată pus acest diagnostic timpuriu, boala ar putea fi vindecată cu tratament biologic (costă în jur de 10.000 de euro anual per pacient).

„Dacă noi începem tratamentul biologic când avem deja diagnosticul de spondilită anchilozantă, proliferările osoase apar în continuare. Ar trebui să se înceapă cât mai devreme, înaintea eroziunii, ca să nu progreseze boala. Pacientul n-ar mai ajunge invalid“, explică dr. Ruxandra Ionescu.

„Să decidă comisiile“

Și totuși de ce nu se administrează tratamentul salvator în fază incipientă? „Când și cum se administrează tratamentele acestea stabilesc comisiile de specialitate de la Minister și de la Casă. Noi vom da un ordin prin care aducem 4 noi medicamente din tratamentul „bio“, a spus Alin Țucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Și acestea, însă, vor fi administrate tot în faza cronică, adică atunci când e prea târziu ca să mai vindece.

Fotbaliștii, în campania „Nu-ți întoarce spatele!”

Echipele FC Steaua București și FC Dinamo 1948 București s-au alăturat proiectului „Nu-ți întoarce spatele!”, fotbaliștii intrând pe teren îmbrăcați în tricouri albe, cu logo-ul campaniei pe piept. Prin această acțiune unică în România, jucătorii au vrut să arate că sunt alături de pacienții cu boli reumatice grave și că încurajează suporterii și iubitorii sportului rege să meargă la medic atunci când se confruntă cu dureri de spate care persistă cel puțin 3 luni. Campania este inițiată de Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română a Partenerilor Medicali pentru Reumatologie și Liga Profesionistă de Fotbal.