Start pentru cadastrarea gratuită a imobilelor

Start pentru cadastrarea gratuită a imobilelor

Ieri a fost prima zi în care primăriile au putut depune cereri de finanțare pentru efectuarea lucrărilor de cadastrare. Costurile vor fi decontate de stat

Cadastrarea imobilelor este un proiect gigant, îndelung așteptat în special de agricultori. De cadastru, respectiv delimitarea exactă a proprietăților, depind atât acordarea subvențiilor către agricultori, cât și tranzacțiile cu terenuri. Lucrările de cadastrare ar urma să se încheie de abia în anul 2023, așadar peste 8 ani.

60 de lei pentru un imobil

Ieri a fost comunicată procedura ce trebuie urmată de primării pentru obținerea banilor de la stat. Astfel, pentru fiecare primărie, care deservește între 100 și 2.250 de imobile, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va aloca maximum 132.519 de lei. Concret, suma pentru înscrierea în cartea funciară a fiecărui imobil, suportată de la stat, va fi de maximum 60 de lei. Pentru anul viitor, suma stabilită pentru fiecare primările este de 135.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pașii pentru finanțare

Mai întâi, Consiliul de Administrație al Agenției de Cadastru va dispune alocarea sumelor pentru cadastrare, sume care vor fi comunicate primăriilor, împreună cu modele de cerere de finanțare.

Odată cu aprobarea procedurii de alocare, primăriile au termen de circa 45 de zile pentru a transmite cererea de finanțare către Agenția de Cadastru.

În limita sumelor disponibile, Oficiile de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) vor semna contractele de finanțare cu primăriile.

După semnarea contractului, atât OCPI cât și primăria vor desemna o persoană responsabilă de derularea contractului. Responsabilul din partea primăriei va urmări derularea lucrărilor. Primăria va plăti firma care execută lucrările de cadastrare și va emite spre decontare un ordin de plată către Agenția de Cadastru. Agenția va deconta costurile, conform procedurii.