Statele Unite pot SPIONA orice computer din lume. Chiar NECONECTAT la Internet!

Statele Unite pot SPIONA orice computer din lume. Chiar NECONECTAT la Internet!

Agenția de informații americană NSA ar fi găsit mijlocul de a disimula un soft-spion în hard-discurile fabricate de diferite societăți informatice.

Potrivit unor foști agenți ai NSA, citați de Reuters, orice computer din lume poate fi teoretic controlat de agenția de spionaj americană. Aceasta grație unei tehnici care permite NSA să ascundă în hardurile fabricate de societăți precum Western Digital, Seagate, Toshiba, IBM sau Samsung.

Așadar, nu mai este nevoie de nici un act de piraterie cibernetică, din moment ce virusul este preinstalat. El nu are nevoie de conectare la internet pentru a transmite datele culese din calculatorul spionat.

Dezvăluirile foștilor angajați NSA vin după ce laboratoarele Kaspersky, o firmă moscovită care fabrică soft-uri de securitate informatică, a descoperit programe de spionaj în computere din mai multe țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Kaspersky, țara cea mai afectată de spionajul cibernetic ar fi Iranul, urmată de Rusia, Pakistan, Afganistan, China, Mali, Siria, Yemen, Algeria.

Spionajul ar avea drept ținte instituții militare și guvernamentale, societăți de telecomunicații, bănci, întreprinderi din sectorul energetic, centre de cercetate nucleare, presă sau islamiști, a precizat Kaspersky.

Firma moscovită nu a dezvăluit numele țării care se află în spatele acestei campanii de spionaj, dar a precizat că ea este strâns legată de virusul Stuxnet, armă cibernetică folosită pentru a ataca istalațiile nucleare iraniene.

Doi foști angajați ai NSA au confirmat pentru Reuters că agenția de de informații americană se află într-adevăr în spatele acestui program de spionaj cibernetic mondial. Ei afirmă că NSA reușește să intorducă virusul în hardurile firmelor fie prezentându-se ca o firmă producătoare de soft-uri, fie, cel mai frecvent, cerând să facă un audit de securitate înainte ca guvernul american să facă o comandă.

Vincent Liu, consultant de securitate la Bishop Fox, și fost analist la NSA declară:

„Ei spun: ‘Vom face o evaluare, avem nevoie de codul-sursă’. Adeseori se întâmplă ca NSA să fie însărcinată să facă evaluarea, așa că este ușor să păstreze codul-sursă.”