Statistică: Stai de două ori mai mult la cratiță decât partenerul tău. Ce consecințe are acest fapt

Statistică: Stai de două ori mai mult la cratiță decât partenerul tău. Ce consecințe are acest fapt

Româncele alocă zilnic patru ore și jumătate pentru activitățile casnice, în timp ce bărbații se limitează la două ore, arată statisticile UE. Totodată, femeile au o rată mai mică de ocupare pe piața muncii.

Deși femeile au un nivel  mai ridicat de educație, aproximativ 60% din absolvenții cu studii superioare fiind femei, rata ocupării forței de muncă în rândul femeilor este mai scăzută – 58,6% comparativ cu cea a bărbaților – 70,7%.  Riscul de sărăcie este mai mare pentru femei decât pentru bărbați, iar în categoria de peste 55 de ani, diferența este și mai mare, se arată într-un comunicat al Fundației Estuar, care citează statistici ale UE. 

Rata ocupării are un decalaj printre cele mai mari din Uniune. Cauzele sunt puternic legate de îngrijirea familiei și activitățile casnice, responsabilitate care în România cade în mare parte în sarcina femeilor, acestea alocând aproximativ 4 ore și jumătate în fiecare zi pentru activitățile casnice, în timp ce bărbații se limitează la două ore.

De asemenea, rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor care au copii este mult mai scăzută decât în cazul femeilor care nu au copii, fenomen ce se reflectă invers în cazul bărbaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Per total, femeile muncesc mai mult decât bărbații, conform acelorași statistici, media la nivel de UE fiind de 64 de ore pe săptămână în cazul femeilor, în comparație cu 53% în cazul bărbaților. Cu toate acestea, 80% atât dintre femei, cât și dintre bărbați se plâng că programul de muncă nu se încadrează cu programul personal sau cel social în afara orelor de muncă.

Decalajul dintre sexe pe piața muncii este puternic influențat de evenimentele de-a lungul vieții, întreruperea muncii active afectând puternic pe termen lung posibilitatea de revenire. Situația devine și mai dramatică în cazul femeilor trecute de 55 ani, unde România se află pe ultimele locuri în UE, cu un procent de doar 30% ocupare în rândul femeilor.

În România, situația este din ce în ce mai îngrijorătoare pentru femei. Româncele ca orice alte femei, vor să aibă și o carieră, dar și o familie. Ori se pare că în țara noastră e foarte greu să fii femeie și să le ai pe amândouă. Nu mai vorbim despre femeile cu dizabilități, cele sărace sau de etnie romă, care suferă și de discriminare pe lângă celelalte neajunsuri. Cu ajutor de la UE am demarat proiectul Respect și Șanse Egale pentru Femei, în cadrul căruia oferim cursuri de formare profesională, în meseria de confecționer, casier, bucătar și multe altele, dar și ajutor în vederea inițierii unei afaceri și sprijin pentru îngrijirea copiilor, pentru ca orice femeie să poată rămâne activă cât mai mult pe piața muncii și să eliminăm pe cât posibil decalajul mare pe care-l avem în țara noastră, a declarat Amedeea Enache, director executiv al Fundației Estuar.

Peste 500 de femei vor fi instruite în cadrul acestui proiect.