Statistica o contrazice IAR pe Grapini: numărul de turişti creşte cu paşi mici

Statistica o contrazice IAR pe Grapini: numărul de turişti creşte cu paşi mici

Ministrul Turismului, Maria Grapini, declara, la prezentarea bilanţului pe anul trecut, că în 2014 numărul de turişti străini va putea creşte cu 50%, în condiţiile în care, în primele 11 luni ale anului trecut numărul acestora a sporit cu 1%, comparativ cu perioada similară din 2012.

Cele mai noi date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în perioada ianuarie-noiembrie 2013, au înregistrat o creştere de doar 1,0% faţă de acelaşi interval din 2012. Majoritatea vizitatorilor străini, respectiv 93,8%, provine din ţări situate în Europa. Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 58,6% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cei mai mulţi fiind cetăţeni din Ungaria (30,3%), Bulgaria (24,0%), Germania (9,5%), Italia (7,0%), Polonia (6,5%) şi Austria (4,2%).

În acest context, declaraţia ministrului Turismului cu privire la creşterea numărului de turişti străini în 2014 pare mai mult decât optimistă.

"Comparând cu ţările din jurul nostru, cu Croaţia, Bulgaria şi alte ţări mai mici decât noi, m-am gândit bine şi n-o să avem noi numărul de turişti pe care îi are Italia sau Spania. Dar totuşi, faţă de numărul de turişti pe care îl avem acum, pentru că sper ca în decembrie să mai avem un puseu de turişti, eu cred că se poate în mod rezonabil să creştem cu 50% dacă flexibilizăm şi vizele şi accelerăm promovarea", a declarat Maria Grapini, la bilanţul a 11 luni de mandat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2012, au venit în România aproximativ 1,6 milioane de turişti străini, în creştere cu 9,1% faţă de 2011.