„Știu că a fost lovitură de stat." SUPER DEZVĂLUIRI despre Revoluţia din 1989

„Știu că a fost lovitură de stat." SUPER DEZVĂLUIRI despre Revoluţia din 1989

Scriitoarea și luptătoarea pentru libertate în timpul Revoluției, Ana Blandiana, a vorbit la emisiunea Jocuri de Putere despre cele întâmplate în finalul anului 1989.

“De ce era nevoie de o Alianță Civică, care este motivul acestei alianțe?

Eu știu că a fost o lovitură de stat, dar întotdeauna am folosit cuvântul “revoluție”, pentru că eu cred că a fost și asta. Cei din Timișoara, din București. E clar că nu și-au dat viața pentru o lovitură de stat, chiar dacă erau și printrei ei unii, pentru că Dan Iosif știa bine că e o lovitură de stat și era și el acolo. Nu asta e problema. Problema este că imediat, la câteva zile dupa 22 decembrie, țara s-a rupt în felul următor: unii au continuat să strige jos Ceaușescu, iar alții au început să strige jos comunismul. Primii au preluat puterea, ceilalți au scris proclamația de la Timișoara și au creat Piața Universității. Piața Universității a fost locul unde s-a născut societatea civilă și unde societatea civilă și-a creat ideile. Era punctul 8 de la Timișoara, legea lustrației, era reformă și adevăr. Cu aceste trei idei a mers Alianța Civică atâția ani și a scos lumea în stradă.

Adevăr înseamnă adevărul despre revoluție și mineriade. Eu cred că societatea românească, inclusiv cea de azi, este cum este și nu va ieși niciodată din acest tip de blestem dacă nu va răuși să lămurească cele două păcate fondatoare, cele două crime: crima și minciuna teroriștilor, și crima și minciuna minerilor. Faptul că s-a redeschis procesul mineriadei nu este o inițiativă românească. Am fost obligați de hotărârea Tribunalului de la Strasbourg. Faptul că în mare viteză s-a terminat definitiv procesul Revoluției, se datorează faptului că la Stasbourg acest proces nu este terminat”, a spus Ana Blandiana la Realitatea TV.

Ne puteți urmări și pe Google News