STUDIU: Fumatul, asociat cu aproape jumătate din decesele provocate de 12 tipuri de cancer

STUDIU: Fumatul, asociat cu aproape jumătate din decesele provocate de 12 tipuri de cancer

Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii și publicat în revista JAMA Internal Medicine arată că majoritatea deceselor asociate cu fumatul sunt provocate de cancerul la plămâni, bronhii, trahee şi laringe.

Cercetătorii estimează că, din cele 345.962 de decese cauzate de cancer, în 2011, în rândul adulţilor americani cu vârsta de peste 35 de ani, 167.805 cazuri au fost asociate cu fumatul, informează Mediafax

Cancerul asociat cu fumatul = moarte sigură!

Bazându-se pe frecvenţa fumatului în rândul populaţiei şi pe procentul de cancere atribuite fumatului, autorii studiului estimează că 125.799 de decese cauzate de cancer la plămâni, bronhii şi trahee - reprezentând 80% din total - au fost asociate cu fumatul. De asemenea, 50% din totalul deceselor provocate de tumorile esofagiene şi 45% din totalul deselor cauzate de tumorile de la nivelul vezicii biliare au fost la rândul lor asociate cu fumatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fumatul a fost asociat, totodată, cu 17% din totalul deceselor provocate de cancerul renal, cu 20% din decesele cauzate de cancerul la stomac, cu 22% din totalul deceselor atribuite cancerului cervical şi cu 24% din totalul deceselor asociate cu cancerul hepatic şi de tract biliar în anul 2011.

„Deşi am făcut multe progrese împotriva epidemiei de fumat din Statele Unite, mai avem încă multe lucruri de făcut“, a declarat coordonatoarea studiului, Rebecca Siegel, cercetătoare la American Cancer Society din Atlanta, citată de Mediafax.

Cum a fost realizat studiul

Pentru a determina procentul aferent deceselor provocate de cancer atribuite fumatului, oamenii de ştiinţă americani au folosit o formulă standard care identifică procentul de decese cauzate de anumite tipuri de cancer care nu s-ar fi produs dacă persoanele respective nu ar fi fumat.

Apoi, autorii studiului au analizat datele provenind de la o serie de sondaje realizate la scară naţională şi de la o serie de interviuri individuale în care respondenţii au oferit informaţii despre istoricul medical din familiile lor şi despre consumul de ţigarete. Cercetătorii şi-au ajustat, apoi, estimările, după ce au luat în calcul alţi factori de risc importanţi, precum vârsta, rasa, nivelul de educaţie şi consumul de alcool.