STUDIU INEDIT. Excrementele de LILIAC ajută la cercetarea SCHIMBĂRILOR de climă

STUDIU INEDIT. Excrementele de LILIAC ajută la cercetarea SCHIMBĂRILOR de climă

Geologii de la Universitatea Babeș - Bolyai au început un proiect prin care vor să afle care un fost cauzele schimbărilor climatice de-a lungul anilor, iar modalitatea e una revoluționară. Se vor ajuta de excrementele liliecilor.

Astfel, aceștia vor studia depozitele guano – excremente de lilieci – din peșteri. Bogdan Onac, de la facultatea de Biologie și Geologie din Cluj-Napoca, a explicat care va fi procedeul. 

“O să facem reconstituiri de paleoclimă și paleomediu pe baza depozitelor de guano produse depuse de coloniile de lilieci din România. Analizând izotropii carbonului în guano putem reconstitui asociațiile vegetatiei din zona peșterii. în special tipul caracteristic de fotosinteză, care permite  stabilirea cu exactitate a condițiilor climatice. Dacă avem un depozit guano vechi de 3000 de ani, atunci pe perioada respectivă putem ști ce schimbări de climă au fost”, a spus Bogdan Onac, conform Mediafax.

Acesta a fost completat de Forray Ferenc, lector la Universitatea Babeș-Bolyai.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Vegetația este consumată de insecte, care reprezintă principala hrană a liliecilor. În funcție de insectele consumate de lilieci și vegetația din zona peșterii, în semnătura izotropică a carbonului din guano apar variații care reflectă schimbări climatice”,  a spus Forray Ferenc.

În trecut, excrementele de lilieci erau folosite de către chinezi pentru a-și trata afecțiunile oculare. Aceștia credeau că își pot îmbunătăți vederea pe timp de noapte. De altfel, s-au făcut analize care au demonstrat că acestea sunt bogate în vitamina A, principalul remediu pe care medicii se bazează în ziua de astăzi pentru a trata afecțiunile oftalmologice.