SUA intervin în conflictul azero-armean, pentru a evita un război în regiune

SUA intervin în conflictul azero-armean, pentru a evita un război în regiune

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a ținut să sublinieze cât de importantă este rezolvarea situației din Nagorno-Karabakh, pentru a se evita escaladarea situației și atragerea unor actori internaționali importanți în acest conflict

Ciocnirile recente între Armenia și Azerbaidjan, în disputa din regiunea Nagorno-Karabakh, sunt considerate cele mai gravă din 1994 până acum.

Îngrijorare întemeiată

Joe Biden a discutat cu președinții armen, Ilham Aliyev, și azer, Serzh Sargsyan, și a scris pe Twitter că „o înțelegere în zonă este crucială pentru stabilitatea și prosperitatea tuturor părților implicate”. Aliyev s-a întâlnit cu Biden, dar și cu secretarul de Stat american, John Kerry, la Summitul Securității Nucleare, la sfârștiul săptămânii trecute. Relațiile dintre Baku și Washington s-au îmbunătățit recent, după eliberarea din închisoare a activiștilor societății civile din Azerbaidjan și odată cu perspectiva realizării unui gazoduct, un proiect prin care s-ar transporta gaze naturale din Caucaz în UE. SUA folosesc echipamentele și dotările azerilor, pentru a transporta trupe și provizii în Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

George Friedman, cunoscutul analist geopolitic american, crede că acest conflict nu trebuie subestimat. „De data aceasta a fost vorba despre folosirea a multiple lansatoare de rachete, despre rachete Grad și tiruri din elicoptere. În mod cert nu a fost un incident izolat, pentru că utilizarea acestor armamente trebuie autorizată de comandamente la nivel mai înalt”, a scris Friedman.

Problema este că un război în regiune ar putea atrage Rusia, Turcia, Iranul și SUA în conflict.

Relațiile tensionate

Turcia este de partea Azerbaidjanului, iar Armenia este client fidel al Rusiei. Relațiile turco-ruse se află acum la cel mai redus nivel din ultimele decenii. Pentru Turcia, Armenia este un dușman cu care nu poate ajunge la o înțelegere. Pentru Iran, Azerbaidjanul este o amenințare, pentru că poate fi folosit ca bază militară de atac.

Președintele turc, Recep Erdogan, insistă că Nagorno- Karabakh, controlată de Armenia, este parte a Azerbaidjanului. „Karabakh se va întoarce, într-o zi, la proprietarul său de drept. Și acela este Azerbaidjanul”, a spus Erdogan.

La peste 20 de ani de la conflictul care a ucis 30.000 de oameni și a strămutat alți un milion, tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan, au explodat din nou, în dueluri ale artileriei grea.

Un armistițiu declarat după trei zile de ciocniri intense a crescut speranțele în zona Caucazului de Sud. Cele două state se acuză reciproc de declanșarea ostilităților. Kremlinul a anunțat că și Vladimir Putin a discutat la telefon cu liderii azer și armean, cerându-le să oprească focul.